Специализанти спасиха от затваряне белодробната болница във Велико Търново

Лекари специализанти, които дават платени дежурства, спасиха от затваряне белодробната болница във Велико Търново, в която не достигат медици за Covid отделенията

Белодробната болница във Велико Търново
Белодробната болница във Велико Търново Източник: Zonanews

Белодробната болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново имаше опасност да спре работа след Нова година, заради болни медици и лекари, подали предизвестия за напускане. В лечебното заведение, където освен Covid болни, се лекуват и пациенти с туберкулоза и други с неспецифични белодробни заболявания, бяха останали само двама лекари. 

„Ситуацията в момента е една идея по-добре, от колкото беше преди Нова година, благодарение на няколко колеги специализанти от частната кардиология и един колега от онкологията. Поне до 15 януари сме решили проблемите. За нещастие, напусналите колеги не се връщат. Нови кандидати, които да започнат работи при нас, също няма“, заяви управителят на белодробната болница д-р Стела Денчева.

За да привлече кадри, с които да бъде решена кадровата криза, лечебното заведение плаща на външните медици по 120 лева за всяко нощно дежурство и по 95 лева за дневно. 

9 са пациентите в белодробната болница, но се очаква увеличение, посочи д-р Денчева:

„Много се притеснявам какво ще се случи след Коледните празници, имаше отново доста събирания. В края на краищата януари и февруари са месеците на грипа, той започва да се появява, което означава, че ще имаме проблеми“. 

Източник: БНР

Още от "България"

Последни новини

Най-четени