Спецпрокуратурата с последни данни за разследването срещу Васил Божков-Черепа

Васил Божков притежава изключително скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена. Имотът е закупен за 20,6 милиона евро през есента на 2008 г.

Васил Божков-Черепа
Васил Божков-Черепа Източник: Булфото

Във  връзка с многобройни запитвания на медии, относно публикация от 02.03.2021г. в сайта "Биволъ", касаеща имущество на обвиняемия Васил Божков, Ви информираме, че под надзора на Специализирана прокуратура и към момента се провеждат всички възможни действия по разследването. Целта на същите е разкриване на обективната истина, обезпечаване на годни доказателства, доказателствени средства и предприемане на мерки по обезпечаване на глобата, конфискацията, и отнемането на вещи в полза на държавата.

Това се казва в официално съобщение от пресцентъра на Специализираната прокуратура, което публикуваме без редакторска намеса:

"Следва да се отбележи, че действията по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков, с предмет на разследване извършени множество престъпления против финансовата и данъчната системи, и такива срещу културно-историческото наследство на страната ни, са съобразени със съдържащата се информация в публикацията за притежавани имоти в чужбина. В тази връзка са извършени и се извършват активни действия по разследването, включително и такива по реда на международно-правното сътрудничество".

 

Повод за съобщението на Спецпрокуратурата е материал на сайта "Биволъ", в който се твърди, че Васил Божков притежава изключителн скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена. Имотът е закупен за 20,6 милиона евро през есента на 2008 г. Има данни, че Божков притежава и още един скъп имот в близост до Триумфалната арка, чиято цена засега не е известна. Според откритите от Биволъ документи, имотът е закупен от фирма регистрирана във Франция, собственост на Васил Божков. Инвестицията е с пари от офшорна фирма, която според Панамските документи е също собственост на самия Божков още от 2003 г. Чрез друга негова офшорка той е инвестирал в самолети, сочат файловете в офшорните регистри.

Инвестицията в края на 2008 г. става в подходящ момент – тогава цените на недвижимите имоти в целия свят и във Франция се сринаха заради финансовата криза. Средната цена за имот в този район обаче не е падала под 10 000 евро на кв.м. Срещу 20 милиона евро Божков е придобил няколко етажа от престижната сграда, а най-вероятно и цялата.

 

В договорите се започва с думата "апартамент", но след това се говори за "сградата" като цяло и за целия "имот" въобще на 27 Quai Anatole France. Адресът е посочен вече и като официално седалище на френската му фирма, което е показателно. Според данни на местни компании, търгуващи с недвижимости, РЗП на 7 етажната сграда е около 3500 м2, В момента цените в седми район на Париж са над 16 000 евро на кв.м., а за екслузивна локация на брега на Сена могат да достигнат и до 25 000 евро на кв.м. Оферта само за един апартамент от около 200 м2 там стига до 3.5 млн. евро. Не е ясно дали КПКОНПИ е прибягнала до услугите на независими пазарни оценители на имотите на Божков в Париж, но по груби сметки те представляват съществена част от търсените от КПКОНПИ 406 млн. лева.

 

Васил Божков се появява като съдружник и в двете фирми заедно с още един българин – Калоян-Димитър Стоянов. Проверка показа, че той е финансист и управлява редица фидуциарни фирми в Швейцария. Калоян Стоянов е също така лицето, което кореспондира с панамската фирма Mossac-Fonseca относно регистрацията на офшорната фирма Variety Finance. Неговата швейцарска фидуциарна компания Ilex Trustees е получила мандат от Васил Божков още през 2003 г., за да управлява Variety Finance S.A. По това време фирмата е регистрирана в Британските вирджински острови, но впоследствие е пререгистрирана в Панама. Така данните за тази тайна фирма на Божков попадат в кореспонденцията на панамския офис на Mossac-Fonseca, изтекла в Панамските документи.

 

Преди да изчезне от страната, Васил Божков е летял изключително често до Париж. Той е отскачал до френската столица и обратно в София повече от веднъж на седмица. Проверка в полетните регистри на частния му самолет LZ-VBE показа, че дестинацията София-Париж е регулярна като посещения на крайградска вила. Олигархът е летял и няколко пъти до Москва през последните си дни, преди да избяга в Дубай.

 

Френската фирма, собственик на тузарския имот в Париж SCI BO, от началото на 2019 г. вече е дадена за  управление не на "сламен човек", както е традиционно прието, а от един от най-доверените протежета на Божков – Мирослав Илиев. Илиев е свързан с над 30 фирми от бизнес-империята на Черепа. Той дори е определен да бъде представител на един от най-мощните му икономически субекти – Нове Холдинг АД. Тези активности могат да имат само една единствена индикация, а тя е, че тайната парижка собственост на Васил Божков е имала нарастващо значение за него, особено през последната година от бизнеса му в България. А каква е точно тя – въпросите остават открити засега.

 

През 2008 г. Божков е в списъка на 50-те най-богати източноевропейци с лично състояние от 1,5 милиарда долара. Според доклад на американското посолство в София датиран от 11 септември 2009 г. и публикуван от Wikileaks, той е също така “най-известният български гангстер”, който през годините започнал да изсветлява бизнеса си свързван с организираната престъпност. Дипломатите от американското посолство пишат за Васил Божков-Черепа буквално следното:

"Васил Божков-Черепа – шеф на Нове Холдинг. Свързан с Интергруп чрез обща фирма с Младен Михалев – Маджо. Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет" (2005 г.). "Най-известният български гангстер… Все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства" (2009 г.).  

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени