Спецпрокуратурата с последни данни за разследването срещу Васил Божков-Черепа

Васил Божков притежава изключително скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена. Имотът е закупен за 20,6 милиона евро през есента на 2008 г.

Васил Божков-Черепа
Васил Божков-Черепа Източник: Булфото

Във  връзка с многобройни запитвания на медии, относно публикация от 02.03.2021г. в сайта "Биволъ", касаеща имущество на обвиняемия Васил Божков, Ви информираме, че под надзора на Специализирана прокуратура и към момента се провеждат всички възможни действия по разследването. Целта на същите е разкриване на обективната истина, обезпечаване на годни доказателства, доказателствени средства и предприемане на мерки по обезпечаване на глобата, конфискацията, и отнемането на вещи в полза на държавата.

Това се казва в официално съобщение от пресцентъра на Специализираната прокуратура, което публикуваме без редакторска намеса:

"Следва да се отбележи, че действията по досъдебното производство, водено срещу Васил Божков, с предмет на разследване извършени множество престъпления против финансовата и данъчната системи, и такива срещу културно-историческото наследство на страната ни, са съобразени със съдържащата се информация в публикацията за притежавани имоти в чужбина. В тази връзка са извършени и се извършват активни действия по разследването, включително и такива по реда на международно-правното сътрудничество".

 

Повод за съобщението на Спецпрокуратурата е материал на сайта "Биволъ", в който се твърди, че Васил Божков притежава изключителн скъп имот в центъра на Париж в импозантна сграда на брега на Сена. Имотът е закупен за 20,6 милиона евро през есента на 2008 г. Има данни, че Божков притежава и още един скъп имот в близост до Триумфалната арка, чиято цена засега не е известна. Според откритите от Биволъ документи, имотът е закупен от фирма регистрирана във Франция, собственост на Васил Божков. Инвестицията е с пари от офшорна фирма, която според Панамските документи е също собственост на самия Божков още от 2003 г. Чрез друга негова офшорка той е инвестирал в самолети, сочат файловете в офшорните регистри.

Инвестицията в края на 2008 г. става в подходящ момент – тогава цените на недвижимите имоти в целия свят и във Франция се сринаха заради финансовата криза. Средната цена за имот в този район обаче не е падала под 10 000 евро на кв.м. Срещу 20 милиона евро Божков е придобил няколко етажа от престижната сграда, а най-вероятно и цялата.

 

В договорите се започва с думата "апартамент", но след това се говори за "сградата" като цяло и за целия "имот" въобще на 27 Quai Anatole France. Адресът е посочен вече и като официално седалище на френската му фирма, което е показателно. Според данни на местни компании, търгуващи с недвижимости, РЗП на 7 етажната сграда е около 3500 м2, В момента цените в седми район на Париж са над 16 000 евро на кв.м., а за екслузивна локация на брега на Сена могат да достигнат и до 25 000 евро на кв.м. Оферта само за един апартамент от около 200 м2 там стига до 3.5 млн. евро. Не е ясно дали КПКОНПИ е прибягнала до услугите на независими пазарни оценители на имотите на Божков в Париж, но по груби сметки те представляват съществена част от търсените от КПКОНПИ 406 млн. лева.

 

Васил Божков се появява като съдружник и в двете фирми заедно с още един българин – Калоян-Димитър Стоянов. Проверка показа, че той е финансист и управлява редица фидуциарни фирми в Швейцария. Калоян Стоянов е също така лицето, което кореспондира с панамската фирма Mossac-Fonseca относно регистрацията на офшорната фирма Variety Finance. Неговата швейцарска фидуциарна компания Ilex Trustees е получила мандат от Васил Божков още през 2003 г., за да управлява Variety Finance S.A. По това време фирмата е регистрирана в Британските вирджински острови, но впоследствие е пререгистрирана в Панама. Така данните за тази тайна фирма на Божков попадат в кореспонденцията на панамския офис на Mossac-Fonseca, изтекла в Панамските документи.

 

Преди да изчезне от страната, Васил Божков е летял изключително често до Париж. Той е отскачал до френската столица и обратно в София повече от веднъж на седмица. Проверка в полетните регистри на частния му самолет LZ-VBE показа, че дестинацията София-Париж е регулярна като посещения на крайградска вила. Олигархът е летял и няколко пъти до Москва през последните си дни, преди да избяга в Дубай.

 

Френската фирма, собственик на тузарския имот в Париж SCI BO, от началото на 2019 г. вече е дадена за  управление не на "сламен човек", както е традиционно прието, а от един от най-доверените протежета на Божков – Мирослав Илиев. Илиев е свързан с над 30 фирми от бизнес-империята на Черепа. Той дори е определен да бъде представител на един от най-мощните му икономически субекти – Нове Холдинг АД. Тези активности могат да имат само една единствена индикация, а тя е, че тайната парижка собственост на Васил Божков е имала нарастващо значение за него, особено през последната година от бизнеса му в България. А каква е точно тя – въпросите остават открити засега.

 

През 2008 г. Божков е в списъка на 50-те най-богати източноевропейци с лично състояние от 1,5 милиарда долара. Според доклад на американското посолство в София датиран от 11 септември 2009 г. и публикуван от Wikileaks, той е също така “най-известният български гангстер”, който през годините започнал да изсветлява бизнеса си свързван с организираната престъпност. Дипломатите от американското посолство пишат за Васил Божков-Черепа буквално следното:

"Васил Божков-Черепа – шеф на Нове Холдинг. Свързан с Интергруп чрез обща фирма с Младен Михалев – Маджо. Незаконните дейности на Божков включват пране на пари, приватизационни измами, заплахи, изнудване и рекет" (2005 г.). "Най-известният български гангстер… Все още е активен и в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета, и в незаконната търговия с антики. Поддържа близки отношения с много официални лица от бивши правителства" (2009 г.).  

Още от "България"

Последни новини

Най-четени