Станишев: Руското ръководство направи политически грешки в отношенията с ЕС и към Навални

Днес в БСП се дава път на хората, които нямат собствено мнение, каза Сергей Станишев

Сергей Станишев в предаването "Офанзива"
Сергей Станишев в предаването "Офанзива" Източник: NOVA News

Поведението на Русия постави в много трудно положение тези, които настояват да се води диалог. Тези, които са настоявали за повече санкции, казаха - "Видяхте ли, вие искате диалог, те ви отговориха с един шамар". Това е грешка на руското правителство. Според едно изследване миналата година само 18 % от руснаците бяха чували за Навални. Сега те са над 70 %. Това също смятам, че е политическа грешка на днешното руско ръководство. Това каза в предаването "Офанзива" по NОVA News председателят на ПЕС Сергей Станишев.


По отношение на проекта "Три морета" Станишев каза, че идеята за "санитарен кордон" е неработеща. "Беше изпробвана преди Първата и Втората световна война, но се провали", добави той.

Подписаният договор с Македония през 2017 г. е пробив във всякакъв смисъл, е мнението на председателя на ПЕС. Преди това Груевски тупаше топката десет години, каза Станишев. Според него, България не е разбрана в Европа. "Сегашното правителство е първото в Македония от доста време, което иска искренно подобряване на отношенията с България".

 

На въпрос дали Корнелия Нинова има качествата за премиер, той каза, че това ще се види в бъдеще. Всичко в БСП от 2016 г. започва от нулата, каза той, иронизирайки, че тове е периода, през който Корнелия Нинова е председател на БСП.
"Трябва да вземем поне 100 000 гласа повече от последните избори. Дали това ще се случи е в ръцете на ръководството на БСП. "Визия за България" е една обща представа за следващите 20 години. Хората искат по-конкретни отговори. БСП казва "Болниците не трябва да са търговски дружества". Но какво трябва да са - по това няма нищо като тези. Говори се с някакви заклинания", каза Станишев. 

 

"Твърде много хора, непознати в регионите са спуснати там. Това всичко създава напрежение. През 2016 г. 72 % казваха, че БСП трябва да се яви на президентските избори в коалиция. Накрая ние подкрепихме Румен Радев като независим кандидат, подкрепен от Инициативен комитет", продължи Сергей Станишев. 

На въпрос Румен Радев извива ли ръцете на ръководството на БСП, Станишев каза:
"Струва ми се ,че това решение на Радев е подтикнато от липсата на позиция от наша страна. На тази подкрепа трябва да се гледа като на възможност да се прелее авторитет към БСП за парламентарните избори. Румен Радев постави разделителна линия и каза" "Аз съм тук, който иска да ме подкрепи". Половинчатият отговор ъздава смут сред членовете на БСП, макар че съвсем спонтанно на много конференции на БСП в столицата и в страната, са изявили желание за подкрепа на двойката Радев-Йотова. Самото решение на Радев да се яви пак с Йотова е много силен знак към левицата, левите избиратели". 

 

Днес в БСП се дава път на хората, които нямат собствено мнение, категорично заяви Станишев. "Ако БСП участва в широка коалиция след изборите, това би било напълно неразбираемо сред членовете и симпатизаните ни, ще изглежда като сделка за властта. През 2005 г. имаше национална цел - влизането в ЕС. Моят опит от коалициите с ДПС е, че ние винаги си плащаме цената. С ДБ има много разделителни линии, важно е да се знаят кой са разделителните линии, кои са приоритетите - те трябва да се заявят от ръководството на БСП", каза Станишев.

На въпрос дали БСП няма да се постави в изолация с отказа да се коалира с ГЕРБ, ДБ, "Има такъв народ", Станишев отговори, че след изборите всичко ще започне от нулата. "БСП трябва да се концентрира да спечели максимално убедителен резултат, да бъде първа политическа сила. това трябва да са целите на това ръководство", добави той. 

 

Според него не бива да се изключват и предсрочни избори. "Има обаче един аспект - всички, които са влезли в парламента искат да останат, така че и партите, които са влезли в НС ще се съобразят с това. БСП трябва да се покаже като партия на промяна. С партиите на статуквото няма как да се прави промяна. Това са ГЕРБ, ОП и ДПС, които не са чужди на управлението. След първия голям пробив - спечелването на президентските избори - нямаме победа. А 2017 г. имахме всички шансове за спечелване на изборите, но поради грешки в кампанията се получи загуба", завърши Станишев. 

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени