Станислав Балабанов: "Промяната" са вредители, управлението им трябва да приключи по възможно най-бързия начин

Петков ми даде бележка с плана си за РСМ - първо махаме ветото, после Скопие изпълнява ангажиментите, показа той написаното от премиера

Станислав Балабанов, ИТН
Станислав Балабанов, ИТН Източник: Zonanews

Управление на правителство на малцинството с вредители като "Продължаваме Промяната" е вредно за цялата нация и то трябва да приключи по най-бързия начин. Това заяви народният представител от ИТН Станислав Балабанов по bTV.

 

На бележка, написана на ръка, премиерът Кирил Петков ми представи план за Северна Македония. Според него първо махаме ветото, а след това ще се изпълняват ангажиментите от страна на Скопие, разкри той. И добави: " Никой не гарантира, само думи. Гаранция Франция, както се казва".

 

Станислав Балабанов показа в ефир бележка, която по негови думи е написана, докато е пътувал с Петков във влака, който ги е закарал за 11 часа от Полша до Украйна.

 

Бележката на Кирил Петков за РСМ
Бележката на Кирил Петков за РСМ Източник: Скрийншот видео кадър

"Премиерът сам поиска да говорим. Но ми направи впечатление, че не казва нищо за президента Зеленски или за визитата. Тогава откъсна лист от един от служебните тефтери на Министерски съвет и ми написа идеите си. Първо ветото и после всичко останало. Това е план, който е коментиран с посланици, с президент на Франция... ", заяви Балабанов.

 

Народният представител заяви, че е готов да се подложи на детектор на лъжата. "В България има добри графологични експерти, които могат да докажат, че това е почерка на Кирил Петков. Така изглежда България, която щеше да бъде продадена, ако не бяхме взели вчерашното си решение", добави депутатът на ИТН.

 

"Гледах пресконференцията на премиера Кирил Петков и ПП и понеже никога не съм си позволявал да стигна до толкова ниско ниво, навлизайки в лично пространство и да се вадят някакви такива неща в публичното пространство, но след като той го допусна, логично е да ви разкажа за какво става въпрос. Предната вечер преди пресконференцията съм комуникирал, не чрез СМС, тъй като има модерни мобилни приложения, в които чисто оперативно водим комуникация кога ще има коалиционен съвет и т.н.

 

Цяла седмица от последния коалиционен съвет имаше натиск по телефона и от Кирил Петков, и от Лена Бориславова относно това какво решаваме за Бойко Рашков. Написах всъщност моето лично мнение, че аз съм против така предложената кандидатура. На последния коалиционен съвет министър председателят и министърът на финансите дойдоха и казаха: "Колеги, имаме страхотна идея. Бойко Рашков да вземем да го направим шеф на КПКОНПИ, защото е възрастен и в министерството на вътрешните работи няма силите да извърши така чаканата реформа. Има и страха да уволни 7000 полицаи".

 

Това ни казаха на коалиционен съвет. По думите на премиера Бойко Рашков нямал желание да го направи и поради тази причина ще го скрием в КПКОНПИ като председател, тъй като той е следовател, за да го използваме за други цели. Ние не знаехме за такова предложение към Рашков, за такива разговори и се учудихме. Всеки един от коалиционните партньори попита защо го правят по този начин и дали имат кандидатура за вътрешен министър в такава ситуация. Отговорът беше: "Не, нямаме такива имена". Така предложената идея ми се видя така - пореден регулатор да бъде превърнат в бухалка, еднолично управляван от ПП", разкри Балабанов.

 

"На този коалиционен съвет бяха поставени всички регулатори на масата. Офертата на Петков и Василев беше просто да разхвърлят регулаторите по политически партии. Аз се изумих. Попитах не е ли морално да спазим предварителната уговорка още от началото на коалиционното споразумение, когато има свободни постове в държавата. Не да ги разхвърляме на тъмно и да ги разпределяме по партии, а да заложим на масата най-добрите кандидатури, всеки да предложи имена и най-добрия да спечели. Дори предложих да ги приемаме с 4:0 гласа, а не с 3:1. На нас не ни предложиха нито един регулатор. На 2 юни в интервю пред БНР на въпрос Кирил Петков отговори, че не е вярно, че Рашков се спряга за КПКОНПИ. А вчера на пресконференцията им се оказа друго", разказа още той.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени