Стефан Янев: Депутатите да намерят сила и мъдрост, за да има стабилно управление

Според служебния премиер приоритетите на ИТН повтарят свършеното от служебния кабинет

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

"Не познавам Пламен Николов, нямал съм честта да разговарям с него. Единственото, което мога да кажа, е да му пожелая успех. Да има качества и нерви, за да бъде в състояние да води, защото ситуацията е нетипична", заяви служебният премиер Стефан Янев. Според него личността на кандидата за премиер е много важна, тъй като електоралната подкрепа за бъдещ кабинет не е достатъчно ясна.


"Неговата личност е от изключителна важност – дали е консенсусен, дали ще получи очакваната подкрепа в парламента, за да може да бъде съставено правителство. Този консенсус ще предопредели до каква степен това правителство ще бъде ефективно и с достатъчно дълъг хоризонт, за да направи необходимите реформи. Страхувам се, че ако това не се случи, алтернативата е криза", каза още Янев.

 

Очакванията му са народните представители да намерят онази сила и мъдрост, за да подкрепят необходимите коалиции и да има стабилно управление, което да отговаря на очаквания на българските граждани, които искат промяна и продължаване на реформите, които служебното правителство е започнало.

 

"Не искам да звуча като ментор и човек, който дава насоки за приоритети на едно правителството. Приоритетите, които чухме вчера от кандидата за премиер, до голяма степен повтарят, включително и свършеното от служебното правителство. Нещата са до голяма степен свършени, оттук нататък трябва да бъдат продължени. Мисля, че до голяма степен основата е положена. При добро желание от парламента, всичко може да бъде свършено в обозримо бъдеще в рамките на месец", смята Янев.

 

Той отказа да коментира евентуални имена на бъдещите министри и дали сред тях ще бъдат хора от неговия кабинет. "Не бих искал да спекулирам с никакви имена  и да казвам дали нещо трябва или не трябва да става. Не мога да коментирам кой какво ще прави. Мога да кажа какво смятам аз. Нека видим как парламентът ще си свърши работата, тогава ще коментираме други хипотези", добави той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени