Стефан Янев: Не са необходими допълнителни войски на НАТО на територията на България

Според Янев подобно разполагане не би кореспондирало нито със съюзническите интереси, нито с националните интереси на България

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

Военният министър Стефан Янев написа във Фейсбук, че не са налице необходимите обстоятелства, които да аргументират решение за разполагане на допълнителни войски на НАТО на територията на България. Според Янев това не би кореспондирало нито със съюзническите интереси, нито с националните интереси на България.

 

Наблюдавайки геополитическата динамика, Янев посочва, че България има готовност да увеличи капацитета на собствените си национални сили на своя територия в контекста на съюзните възможности за възпиране и отбрана.

 

Настоящото увеличение на руския военен потенциал и дейностите по източния фланг на НАТО не само трябва да бъдат взети предвид, но и да се следят с особено внимание. Янев посочва още, че в момента в НАТО се обсъждат различни варианти за отговор, включително разполагането на допълнителни войски в България и Румъния по модела на "засиленото предно присъствие". На този етап те са на ниво военно-техническо обсъждане и окончателно решение не е взето.

Още от "България"

Няма да има прекъсване на водоснабдяването в Бургас заради ПСПВ "Ясна поляна"

Областният управител на Бургас Пламен Янев и изпълнителният директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД Лозко Лозев опровергаха спекулациите относно ремонта на ПСПВ "Ясна поляна"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени