Стефан Янев: Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт в Украйна

Чужди бази на българска територия няма. Има съвместни съоръжения от договор с НАТО от 2006 година

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: МС

Нито един български войник няма да вземе участие в конфликт или операция на територията на Украйна, или друга държава, без тези решения да бъдат взети в тази зала - на Народното събрание. Няма такова предвиждане. Това заяви министърът на отбраната Стефан Янев, информирайки депутатите за позицията на страната ни по казуса за геополитическото напрежение.

 

Присъствието на кораби в Черно море не мисля, че носи сериозни конфронтации. При спазване на международното право този тип плавания са увеличени, призна Янев, но уточни: "Флот на друга държава не престоява повече от 21 дни и водят учения", каза още министърът на отбраната, цитиран от БНР.

 

Не се предвиждат планове за защита на националната територия или участие с военни формирования извън нашата страна, обяви още той. Той обаче потвърди, че български батальон ще бъде сформиран и ще подлежи на обучение и подготовка за различни видове сценарии.

 

Стефан Янев заяви, че за момента са важни дипломатическите усилия за преодоляване на кризата НАТО-Русия: "От гледна точка на военните импликации, това е по-скоро не, няма такива. Пак говорим за нормална бойна подготовка, нормална натренираност на българските въоръжени сили и изграждане на техния капацитет. Трябва да търсим начин как да усъвършенстваме и законодателната база, и административните процедури, така че да прекъснем този цикъл на невъзможност да се харчи военния бюджет нефокусирано и да не се правят тези способности, които са необходими за Българската армия".

 

Чужди бази на българска територия няма. Има съвместни съоръжения от договор с НАТО от 2006 година, подчерта министърът на отбраната в отговор на въпрос: "Това са освен полигонът "Ново село", летище "Граф Игнатиево", летище "Безмер" и складовата база в Айтос, която на практика не се използва".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени