Стефан Янев учреди партия "Български възход"

Пред журналисти след края на учредителното събрание той обяви, че формацията е готова да участва в избори

Стефан Янев
Стефан Янев Източник: БГНЕС

Бившият служебен премиер Стефан Янев учреди днес партия "Български възход". Пред журналисти след края на учредителното събрание той обяви, че формацията е готова да участва в избори. "Това е партиен субект, който е дългосрочен и има амбиция да участва във всички видове избори", каза Янев.

 

Целта на партията е устойчиво да се работи за реализиране на българския национален интерес, за сигурността на българските граждани, тяхното благоденствие, заяви бившият премиер. Янев добави, че партията ще работи за разбирателство между гражданите и институциите. 

 

На въпрос къде в политическия спектър ще застане "Български възход", Стефан Янев обясни, че според него чисто идеологическото противопоставяне е било характерно за 20-ти век. По негово мнение в момента "лявото" и "дясното" дават неясни характеристики. Затова, по думите на Янев, неговата партия ще работи в идеологическия спектър на националния консерватизъм, съобщи БТА.

 

Янев обясни, че националното е свързано с утвърждаване и развитие на държавата, а консерватизмът е обърнат към българските традиционни ценности – училище, семейство, вяра, общност, колектив. "Това е дългосрочен партиен субект, който има амбиция да участва във всички видове избори, включително ако има предсрочни парламентарни", категоричен беше той.

 

По думите му в момента "лявото" и "дясното" политическо пространство за неясно обусловени. "Български възход" ще работи в идеологическия спектър на национален консерватизъм. Политиката ни ще бъде обърната към традиционните ценности - училище, семейство, вяра, общност, колектив между българите. Това политическо пространство предполага взаимодействие с всички политически сили. Нашата партия ще обединява всички качествени морални хора с таланти", посочи Янев.

 

И добави: "Това беше събрание на хора със свободен дух и свободна воля". Почти 800 делегати от цялата страна са присъствали на учредителното събрание, информира бившият служебен министър-председател, който бе и министър на отбраната в правителството на Кирил Петков.

 

Той каза, че след приемането на устава и избирането на  ръководни органи следващата стъпка е регистрацията в съда. По-рано вторият човек в новата партия - Ралица Симеонова, обяви, че се дистанцира от формацията. Причината, посочена от нея във Facebook, са кадровите решения в партията.

За напускането ѝ Янев заяви, че "в духа на свободната воля така е решила, така е направила".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени