Стенописи от преди Захарий Зограф излизат при реставрация на "Бачковския манастир"

Според реставратора Владимир Цветков те ще са един много добър документ на времето

Бачковският манастир
Бачковският манастир

При направени сонди по време на реставрация на стенописите в "Бачковския манастир" е установено, че под изображенията на Захарий Зограф, има по-ранни, споделя реставраторът Владимир Цветков. "Това би могло да бъде един много добър документ на времето", разказа той за разкритията.

Церквата "Свети архангели Михаил и Гавраил" е построена през 11 в. На храма стои образът на великия ктитор на светата обител император Алексий Комнин и на българския цар Йоан Александър. Църквата е двуетажна, което се срещало изключително рядко по онова време. Стенописите на втория етаж в самата църква са от 19. в: "Може да се види подписът на автора, както и точната година - 1846. Под тях също има по-стари стенописи",
уточнява Владимир Цветков.
Реставраторите очакват да разкрият повече за тях по време на работата си.По думите на игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий реставрацията е започнала преди 6 години, като тя включва централната част на манастира и прилежащите му сгради.
Дейностите се извършват с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата и се финансират от дарения, направени на обителта.

Източник: bTV

Още от "България"

Последни новини

Най-четени