Стенописи от преди Захарий Зограф излизат при реставрация на "Бачковския манастир"

Според реставратора Владимир Цветков те ще са един много добър документ на времето

Бачковският манастир
Бачковският манастир Източник: zonanews.bg

При направени сонди по време на реставрация на стенописите в "Бачковския манастир" е установено, че под изображенията на Захарий Зограф, има по-ранни, споделя реставраторът Владимир Цветков. "Това би могло да бъде един много добър документ на времето", разказа той за разкритията.

Церквата "Свети архангели Михаил и Гавраил" е построена през 11 в. На храма стои образът на великия ктитор на светата обител император Алексий Комнин и на българския цар Йоан Александър. Църквата е двуетажна, което се срещало изключително рядко по онова време. Стенописите на втория етаж в самата църква са от 19. в: "Може да се види подписът на автора, както и точната година - 1846. Под тях също има по-стари стенописи",
уточнява Владимир Цветков.
Реставраторите очакват да разкрият повече за тях по време на работата си.По думите на игумена на Бачковския манастир Велички епископ Сионий реставрацията е започнала преди 6 години, като тя включва централната част на манастира и прилежащите му сгради.
Дейностите се извършват с разрешение на Националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата и се финансират от дарения, направени на обителта.

Източник: bTV

Още от "България"

Нито едно дело, постъпило в специализираните съдилища "не е на трупчета", твърдят от съда

"Подобни изказвания на представители на изпълнителната власт и то с използване на негативни внушения, касаещи работата на съдилищата, е в разрез с върховенството на закона във всяка демократична държава", се казва още в позицията на специализираните съдилища

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени