Стиковане: Петков разговаря късно вчера с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен преди срещата днес с Урсула фон дер Лайен и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Очаква се премиерът да обсъди с шефката на ЕК плана си за отпадане на българското вето за старт на преговори между ЕС и Скопие

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи БНР късно снощи.

В рамките на разговора американският държавен секретар поздравил Петков за избирането му за министър-председател и за успешното формиране на ново българско правителство.  Блинкен изрази подкрепата на САЩ за приоритетите на новия кабинет по отношение на справянето с ковид кризата, върховенството на закона и реформите в борбата с корупцията, както и за по-голямата енергийна диверсификация и независимост, изтъквайки общото виждане на двете страни.

 

Държавният секретар Антъни Блинкен изразил благодарността на Съединените щати към България като надежден съюзник и партньор. Блинкен потвърди желанието на САЩ да разшири партньорството си с нашата страна в нови области като стимулирането на безвъглеродни енергоизточници, модернизацията на отбраната, сигурността на 5G мрежите, като и по други регионални въпроси.

 

Днес Петков ще се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя написа преди три дни в туитър, че с нетърпение очаква да се запознаят, като първоначално обяви, че ще срещне Петков на съвета. След като се разбра за рокадата премиерпрезидент, шефката на ЕК редактира поста си. Заедно с Петков в 9-местния правителствен самолет ще пътуват вицепремиерът Асен Василев и външната министърка Теодора Генчовска, които също ще участват в разговорите на министърпредседателя.

 

Нарастващите енергийни цени, планът за възстановяване, пандемията и интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС ще са темите на разговора на Петков с шефката на ЕК. Това бе дневният ред и на Европейския съвет с участието на Радев. Очаква се премиерът да обсъди с шефката на ЕК и плана си за отпадане на българското вето за старт на преговори между ЕС и Скопие.

 

Петков има насрочена среща и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. С него пък разговорът ще е главно за сигурността в района на Черно море и Югоизточна Европа и амбициите на Русия в региона.
И пред двамата премиерът планира да представи и приоритетите на правителството си, стана ясно от негово изказване преди вчерашното заседание на МС.

Още от "България"

Трайчо Трайков: Извинявам се за начина, по който Столична община реорганизира движението по Патриарха

Бях поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени