Стиковане: Петков разговаря късно вчера с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен преди срещата днес с Урсула фон дер Лайен и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Очаква се премиерът да обсъди с шефката на ЕК плана си за отпадане на българското вето за старт на преговори между ЕС и Скопие

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: БГНЕС

Премиерът Кирил Петков проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, съобщи БНР късно снощи.

В рамките на разговора американският държавен секретар поздравил Петков за избирането му за министър-председател и за успешното формиране на ново българско правителство.  Блинкен изрази подкрепата на САЩ за приоритетите на новия кабинет по отношение на справянето с ковид кризата, върховенството на закона и реформите в борбата с корупцията, както и за по-голямата енергийна диверсификация и независимост, изтъквайки общото виждане на двете страни.

 

Държавният секретар Антъни Блинкен изразил благодарността на Съединените щати към България като надежден съюзник и партньор. Блинкен потвърди желанието на САЩ да разшири партньорството си с нашата страна в нови области като стимулирането на безвъглеродни енергоизточници, модернизацията на отбраната, сигурността на 5G мрежите, като и по други регионални въпроси.

 

Днес Петков ще се срещне с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя написа преди три дни в туитър, че с нетърпение очаква да се запознаят, като първоначално обяви, че ще срещне Петков на съвета. След като се разбра за рокадата премиерпрезидент, шефката на ЕК редактира поста си. Заедно с Петков в 9-местния правителствен самолет ще пътуват вицепремиерът Асен Василев и външната министърка Теодора Генчовска, които също ще участват в разговорите на министърпредседателя.

 

Нарастващите енергийни цени, планът за възстановяване, пандемията и интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС ще са темите на разговора на Петков с шефката на ЕК. Това бе дневният ред и на Европейския съвет с участието на Радев. Очаква се премиерът да обсъди с шефката на ЕК и плана си за отпадане на българското вето за старт на преговори между ЕС и Скопие.

 

Петков има насрочена среща и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. С него пък разговорът ще е главно за сигурността в района на Черно море и Югоизточна Европа и амбициите на Русия в региона.
И пред двамата премиерът планира да представи и приоритетите на правителството си, стана ясно от негово изказване преди вчерашното заседание на МС.

Още от "България"

Денков за изграждането на магистралата "Русе-Велико Търново": Това ще бъде един от основните ни приоритети

Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени