Стотици шофьори със солени глоби - не спазили ограничение от 10 км/ч

Ограничението е в началото на Прохода на Републиката, а причината е превенция на бежанския поток

Ограничение 10 км/ч
Ограничение 10 км/ч Източник: Zonanews
Стотици шофьори от страната и чужбина се оказаха със солени глоби, защото не спазили ограничение 10 км/ч. То е поставено на международен път. Мястото е в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.
 
Стефан Димов, който живее до Прохода на Републиката, всеки ден преминава през изграденото КПП за превенция на бежанския поток. Редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.
 
"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като ограничението и видях сумата, доста се стреснах", разказва той пред NOVA . А глобата е 400 лв., затова че е карал с 53 км/ч, при ограничение от 10 км/ч. Стефан, дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен.
 
"Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада", коментира още той. След като получава електронният фиш Стефан прави клип, за да се увери, че действително има знак за намаление от 10 км/ч.
 
Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч.
 
"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", смята експертът по автомобилна безопасност Мариян Василев. По думите му само за един месец, камерата-тринога, след този знак е отчела над 400 нарушения.
 
"А самият знак, който беше в окаяно състояние, след намесата ни е оправен", добавя той.
 
От Агенция "Пътна инфраструктура", заявиха че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.
 
"От 60, на 40, на 30, след това на 10. През определен участък. Имат време да осъзнаят, да намалят. Затова е поставено техническото средство, за да има превенция и ефект – да намалят", добави инспектор Георги Василев от "Пътна полиция"- Велико Търново.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени