Стойчо Кацаров: Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец"

Реорганизира се правителствена болница, за да може децата, които се лекуват в педиатрията, да бъдат преместени

Стойчо Кацаров
Стойчо Кацаров Източник: БНТ

Проектът за изграждане на детска болница в двора на Александровска не може да бъде използван, това е било ясно в началото. Сградата не съществува в устройствения план от 2011 година, каза на брифинг здравният министър Стойчо Кацаров. Не сме се отказали от идеята да се строи нова детска болница, ковид вълната премести акцентът ни в друга насока, но сега отново този въпрос е належащ, коментира здравният министър.

 

Най-подходящото място за изграждане на детска болница е болница "Лозенец". По-хубаво място едва ли може да си представи човек. Проверихме, че няма пречки там да бъде изградена детска болница, допълни Кацаров.

По думите му, ако сега не се предприемат мерки, нещата ще останат без промяна поне още 5 години. Затова се реорганизира правителствена болница, за да може децата, които се лекуват в педиатрията, да бъдат преместени в болница "Лозенец".

 

183 са леглата в болница "Лозенец", използваемостта е под 50% процента. Там има капацитет да бъдат приети всички легла на специализираната детска болница. За да се случи това нещо, ще има ремонтни дейности, реорганизация, това ще изисква време.

 

Министър Кацаров каза още, че болница "Лозенец" ще запази многопрофилния си характер. Не е поставян и въпросът да се прекратява университетския статут на новата болница.

Източник БНТ

Още от "България"

Последни новини

Най-четени