Стратегически американски бомбардировачи B-52 преминаха над територията на България

Това са регулярни съвместни тренировки между ВВС на България и САЩ, заявиха от пресцентъра на МО

Стратегически бомбардировач B-52
Стратегически бомбардировач B-52 Източник: Wikipedia

Два бомбардировача B-52, опериращи от базата Moron AB в Испания, бяха засечени да кръжат над Южна България. Това са 60-0026 (NOBLE41) и 60-0056 (NOBLE42?). И двата са с ядрен потенциал (но не носят ядрени бомби).

 

Според експерти, интересното в случая е, че Европейското командване на САЩ (EUCOM) е обявило разполагането на B-52, когато бомбардировачите вече са били на път, пише БГНЕС. Обикновено те го обявяват след това.

 

"Нашите B-52 се отправят към Източна Европа, за да участват в многостранни учения със съюзниците", гласи туит на EUCOM.

На картата от flight radar може да се види как двата бомбардировача кръжат над Южна България, прелитайки директно над магнитометъра в Панагюрище, след което са се насочили на североизток.

 

Полетът на двата бомбардировача B-52
Полетът на двата бомбардировача B-52 Източник: Flightradar

Единият от двата B-52 (60-0026, NOBLE41) продължава операциите над Югоизточна Румъния, а другият B-52 (60-0056, NOBLE42) се насочи на изток над Словения.

 

Това са регулярни съвместни тренировки между ВВС на България и САЩ, заявиха от пресцентъра на МО.

 

Още в края на февруари ВВС на България и САЩ проведоха тренировка за симулиранo поразяване на цели. Тогава изтребители МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево осигуриха прикритие и въздушно пространство за действие на бомбардировачите B-52 Stratofortress – част от Bomber Task Force 23-2, понастоящем базирани във военновъздушната база Морон в Испания.

 

Полетът на двата стратегически бомбардировача B-52
Полетът на двата стратегически бомбардировача B-52 Източник: Flightradar

"Мисиите на Bomber Task Force са рутинни операции по целия свят, които демонстрират ангажимента на САЩ за колективна отбрана като участват в съвместни операции и учения с партньори и съюзници. Съвместната тренировка осигури ценна възможност за надграждане на подготовката на българските пилоти и потвърди готовността на Военновъздушните сили на Република България да противодействат решително на всякакви военни заплахи", заявиха тогава от пресцентъра на МО.

 

Бомбардировачът е дълъг 48.5 метра, а размахът на крилете му е 56.4 метра. Максималната скорост е към 1 050 км/ч., само че В-52 всекидневно лети с към 850 км/ч. Той може да носи 32 тона бомби и ракети.

Четирите стратегически бомбардировача Boeing B-52H Stratofortress, способни да носят и ядрено оръжие, пристигнаха в Испания три дни, след като военнопрестъпникът Владимир Путин обяви прекратяване участието на Москва в договора за контрол на стратегическите ядрени оръжия START III.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени