Свидетелствата на Плевнелиев: Петков ми каза, че целта му е да отслаби ГЕРБ, да им взима по една пешка и да ги матира

ПП има ляво популистко говорене, за да вземе още малко от БСП, държат като заложници избирателите на ДБ и искат избори, добави бившият президент

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев Източник: Zonanews

"Имахме желание с контактната група да помогнем за редовно правителство, но се сблъскахме с популистите. Играе се много елементарна схема - искаме избори, но вината да не бъде наша. Направи се всичко възможно да се блокира най-голямата партия. Не присъствах на гласуването на проф. Николай Габровски, защото не исках да си причинявам това и да ме боли. Нямаше нито една причина да не бъде прието. Това заяви бившият президент Росен Плевнелиев пред Bulgaria on Air.

 

Бойко Борисов ни даде със Соломон Паси пълен карт бланш да направим преговори за стабилен кабинет. От ПП разбраха, че ще получат всички реформи, които искат, но въпреки това тези момчета отказаха да се срещнем. Единствено неофициално говорихме по телефона. С Кирил Петков съм провел 10 разговора. 

 

"Нашият фен клуб няма да позволи да правим каквото и да е с ГЕРБ, ще паднем от 20% на 3%". Цитирам какво ми беше казано. Посъветвах ги, че тези хора, симпатизантите им, освен че трябва да ги слушат, е нужно и да бъдат водени. Борисов ми каза, че аз съм единственият, който може да говори с Петков и с Василев, защото са го арестували. Петков ми заяви: "Единственото, което мога да направя на ГЕРБ с ПП е да ги отслабя, да им взимам по една пешка и да ги матирам". Христо Иванов е заложник от популистите на "Продължаваме промяната", които се зареждат само с това, че имат враг". 

 

"ПП има ляво популистко говорене, за да вземе още малко от БСП, държат като заложници избирателите на ДБ и искат избори. Притеснява ме, че кандидат за министър-председател е акад. Николай Денков. Той е бизнес партньор на Кирил Петков с обща фондация за научни изследвания. Лена Бориславова е адвокатка на Петков, а Асен Василев е най-добрият му приятел. Те са се капсулирали и това не е демократично. Когато съм бил в политиката, за мен номер 1 е било да кажа на всичките си роднини и бизнес партньори да ми забравят телефона", подчерта бившият президент.

 

Премиерът Борисов се довери на уважаван от всички българи и световно доказан човек като проф. Габровски. Той е над нещата, защото е спасил хиляди животи. Готов е в труден момент да носи отговорност по достолепен начин. Аз съм сигурен, че проф. Габровски се гордее, защото пише история. Ще казва на своите деца и внуци, че когато е било трудно, е поел отговорност. Държавата тепърва ще плаща високата цена за това, че популистите отровиха политическата среда. Тези хора бяха на власт и за 8 месеца хвърлиха държавата в пълен хаос, отбеляза Росен Плевнелиев.

 

Дано Румен Радев да се е поучил от грешките си. Ние видяхме Кирил Петков и 10-те души около него какво направиха. Назначиха един провален следовател за вътрешен министър. Бойко Рашков и днес продължава да нарушава законите. Най-вероятно третият мандат ще бъде даден на Стефан Янев, прогнозира той. 

 

Президентът Радев вече шеста година не показва своята законодателна инициатива за промяна на конституцията. Заблуждаваме хората ли, какво правим? Всички съветници и говорители на Радев същевременно ежедневно говорят за президентска република. Тогава може би системните партии ще се сетят да дадат отбой на всичко това. Много се надявам популистите от ПП и "Възраждане" да бъдат изолирани с правителство, което може и да е програмно, добави Плевнелиев.

 

Ако страната ни влезе в еврозоната, всичко в държавата ще се промени. И главният прокурор ще работи по различен начин, и банките ще се променят. Тези популистки партии, особено ПП, искат да останат в зоната на хейта и на омразата. Те посочват някакви хора и казват, че не ставали за нищо. Популистките партии не са готови и не им изнася да отидат на по-високо ниво от омразата - да предлагат решение, каза още Плевнелиев.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени