Свинското месо поскъпна преди Коледа

Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините

Месопродавница, месо, месни произведения
Месопродавница, месо, месни произведения Източник: Zonanews

С около 10% е поскъпнало свинското месо в дните около празниците. Това съобщи пред БНР Венцислав Славов, председател на Асоциацията на промишленото свиневъдство.

 

Въпреки това, свинското си остава една от най-евтините стоки на витрината в магазините. "Има леки затруднения в доставките обикновено през декември, когато всеки пътува някъде. Стоки гравитират в целия Европейски съюз и по-бавно стават доставките. И като прибавим по-високото търсене на свинско в този период, това довежда до повишение в цената на угоените свине в страната и чужбина. Това се отразява и на цената на месото, което потребителите си купуват в магазинната мрежа", обясни Славов.

 

Магазин за месо
Магазин за месо Източник: Zonanews

Едва 30-35% от месото в магазините е българско производство. Останалото е вносно основно от Испания, Франция и Белгия. Сериозен интерес към българския пазар на свинско месо проявява и Румъния в последните няколко месеца, поясни още Славов.

 

Той беше категоричен, че свинското месо от Европа е проверено и отговаря на изискванията за качество. Въпреки това, българското месо е по-качествено от вносното, най-вече защото стига до магазинната мрежа много по-прясно.

Още от "България"

Любомир Дацов: Бюджет 2026 допълнително стимулира негативни процеси

Членът ан Фискалния съвет отбеляза, че финансовата рамка за следващата година има същата структура като Бюджет 2025. Според него трудно може да се каже, че в новия бюджет има нещо различно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени