Тагарев отрича да е в конфликт на интереси около доставка на дронове

Министърът на отбраната отговори на въпрос на БСП като част от парламентарния контрол

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: Пресцентър на МО

Министърът на отбраната Тодор Тагарев отрича да е в конфликт на интереси в отговор на въпрос от депутата от БСП Румен Гечев като част от парламентарния контрол във връзка с възможен конфликт на интереси при реализацията на рамково споразумение между Министерството на отбраната и обединението "Български безпилотни летателни системи", съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.


Парламентарният контрол, който трябваше да се проведе днес, не се състоя, защото не се събра необходимият кворум депутатите да могат да работят. Министърът на отбраната посочва, че изпълнителят по договора за доставка на безпилотни летателни системи е поискал индексиране на цената за доставка, но искането му не е било удовлетворено.


Уточнява, че д-р Стоян Аврамов, управител на фирма "Телесис", част от консорциум "Български безпилотни летателни системи", е съдружник в малка фирма, управлявана от съпругата му, макар и с минимален дял, и фактически не участвал в нейното управление от поне 20 години.


"По-важното е, че аз, съпругата ми или съответната фирма нямаме никакъв интерес или принос към дейността на фирма "Телесис". Познавам д-р Аврамов отдавна - той е изключителен експерт в няколко инженерни области. Преди около 15 години създава дрон с реактивен двигател, и съответни системи за навигация, управление, реалистична имитация на цели за ракети с топлинно и с радиолокационно насочване, регистрация на данни, комуникация в реално време, обективен контрол и следполетен анализ на данни. Бих се гордял, ако имах принос към тези разработки, но нямам. "Телесис" има успешно изпълнени: четиригодишен договор с Министерството на отбраната от 2011 г. и четиригодишен договор от 2017 г.", обяснява Тагарев. Допълва, че процедурата е започнала с пазарно проучване през 2019 г. и обществена поръчка от 2020 г., подновена през септември 2021 г. Заявленията за участие са били подадени през ноември 2021 г., а оферти - на 8 март 2022 г. След обжалване в Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, комисията във военното ведомство е приключила работата си на 19 април тази година с доклад, утвърден от министъра на отбраната. На 3 май 2023 г., т.е. повече от месец преди Тагарев да стане министър на отбраната, е обявено решение, с което за изпълнител е определено обединение "Български безпилотни летателни системи".


Цитирайки високия процент инфлация за времето на процедурата и съществено увеличените цени на основни стоки и материали, формиращи стойността на договора, на 18 юли другият партньор в обединението изпраща предложение за индексиране на цената за доставка на безпилотните летателни апарати. Искането не е удовлетворено. С писмо ресорният заместник-министър на отбраната информира обединението, че предложението за индексация е неприемливо, добавя още Тагарев.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени