Театрите са на ръба - сметките им за ток тройни

Около една трета е спаднало посещението през тези две години

Калин Сърменов
Калин Сърменов Източник: Bulgaria ON AIR

"Сметката ни за ток е три пъти по-голяма. От 5 000 на 16 хиляди в момента, рязък скок. Не знам, това, което ни предстои, никак не е весело. Не съм оптимист", коментира пред Bulgaira ON AIR директорът на Сатиричния театър "Алеко Констатинов" Калин Сърменов. 

 

Бургаският театър с първа премиера за новия сезон - "Третата дума на Алехандро Касона" под режисурата на Борислав Чакринов. 160 прожектора ще светнат, въпреки скъпия ток.

 

Борислав Чакринов
Борислав Чакринов Източник: Bulgaria ON AIR

"Театърът е енергоемко производство. Трябва да е светло и топло. Подписах нов договор сега, ние бяхме на преференциални цени, но сега дружествата преоформят договорите и цените, естествено, че скачат", каза директорът на ДТ "Адриана Будевска" Борислав Чакринов.

 

Пълните театрални зали у нас са се превърнали в болезнен спомен и заради страха от заразата, и заради въведения "зелен сертификат". "Само за първата седмица имахме над 68% спад на зрителите, една седмица спряхме да работим, защото вълната от хора, които идват да си връщат билети, беше огромна. Ние трябваше да измислим вариант, в който да се справим и продължим", допълни Сърменов.

 

"Разбира се, че около една трета е спаднало посещението през тези две години. Правим по-малко спектакли и по-малко пътуваме в турнета, но се опитваме да поддържаме театъра жив. Не си позволявам да затворя театъра, смятам, че това е лош знак", коментира още Чакринов.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени