Теменужка Петкова: Когато чуете премиера Кирил Петков да казва, че нещо ще понижи цената на енергоносителите, бъдете сигурни, че цената върви рязко нагоре

"Това със 7-те танкера е един кризисен PR и прехвърляне на отговорност, защото нито са резервирали капацитет, нито са осигурили възможност този природен газ да дойда до България, нито знаем цена, количество и фирма по договора" - пояснява тя

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: Zonanews

Енергийната сигурност на страната и ще имаме ли газ през зимата, и на каква цена, бе тема в "Тази сутрин" по  bTV с гост Теменужка Петкова.

 

"Може би трябва да започнем с това че това злополучно правителство ще остане в историята на България като пример за това как не трябва да се управлява държавата, как държавата не трябва да се управлява с лъжи,  манипулации, внушения и как държавата не трябва да се управлява с омраза към политическия опонент", каза Петкова.


Според нея енергетиката е един от секторите, най-засегнати и в най-тежко състояние, след това управление. "Енергетиката никога не е била в такова тежко състояние. Енергийната сигурност на страната никога не е била под такъв голям въпрос както в настоящият момент.

 

Вчера чух изявлението на премиера в оставка господин Петков че са осигурени 7 танкера с втечнен газ, от които ще дойдат 3 до края на тази година и 4 следващата. Със сигурност мога да кажа че това не е нищо друго освен един кризисен пиар и не е нищо друго освен стремеж да се прехвърли проблема върху служебното правителство и президента Румен Радев.

 

Какво значи договорили сме доставки на седем танкера втечнен природен газ? България има нужда от сигурност. Когато казваш че има сключен договор, трябва първо да се каже с кой е сключен този договор.  Доставките на природен газ за България са една от най-сериозно пазените тайни в държава. Никой не намери за необходимо да информира българския парламент да обсъди всички тези въпроси. Никой не знае на каква цена са договорени тези доставки" - обяснява тя.

  
"Когато чуете премиера Кирил Петков да казва, че нещо ще понижи цената на енергоносителите, бъдете сигурни, че цената върви рязко нагоре. Нали помните каква заявка беше дадена с първия договорен танкер - че цената на природния газ ще бъде три-четири пъти по-ниска. И какво се получи при искането на "Булгаргаз" за с 54% по-висока цена за август спрямо юли(286 лева на мегаватчас) . Ще плащат българския бизнес и българските граждани.


Големият проблем е, че се пуска нещо в публичното пространство. Казва се, че са осигурили 7 танкера, но никой не казва как тези количества течен природен газ ще стигнат до България. Една стока може ли да бъде твоя, ако ти не можеш да стигнеш до нея?" - пита Теменужка Петкова.

 

"Служебното правителство трябвало да осигури инфраструктурата.  Какво значи това? Ако имаш договор, трябва да кажеш говорил съм с фирмата X, цената се формира по такъв и такъв начин, тези доставки ще дойдат в този и този период, по този и този маршрут. Резервирал съм капацитет" - описва процедурата Петкова.

 

"Нито са резервирали капацитет, нито са осигурили възможност този природен газ да дойда до България, нито е ясно ще стигнат ли количествата. Това е един кризисен пиар от страна на  отиващото си правителство и опит да се прехвърли отговорност" - убедена е тя. 

 

За доклада на временната комисия:


"Изводите в доклада на временната комисия на НС за газа, че цялата информация свързана с прекратяването на доставките по договора с "Газпром" е предоставена абсолютно манипулативно и в непълен обем. Стана ясно, че още на 13 април Министерски съвет на оперативно заседание взема решение "Булгаргаз" да не възприема новия предложен от страна на "Газпром експорт" подход, свързан с плащането по тези договори.

 

На "Булгаргаз" им е предоставена поисканата от тях допълнителна информация,  включително "Газпром" им предоставя инструкцията, свързана с разплащанията. Много ясно пише, че един от основните рискове, изтъквани от правителството по превалутирането,  реално не съществува. Никой не кара "Булгаргаз" да закупува рубли. 

 

"Булгаргаз" има ангажимента да плати във валутата, която е заложена в договора, който има с "Газпром експорт", а "Газпромбанк" има ангажимента в рамките на 2 работни дни да си направи превалутирането. Валутен риск, на практика не е съществувал" - казва екс енергийния министър Петкова.


Ще следва ли едно правителство на ГЕРБ стриктно европейските политики

 

"Политическа партия ГЕРБ сме отговорни хора и на първо място ние трябва да следвам европейската политика 
в тази област. Европейският съюз има съответна визия по отношение на това как държавите-членки трябва да осигурят своята енергийна сигурност. И ние стриктно ще следваме това, което Европейският съюз поставя като линия и като визия.

 

Може да се направи така както направиха Германия, Австрия, Унгария, Италия, Испания, Словакия, Гърция - от която получаваме отново руски газ чрез посредници на 30% по-висока цена. Това е диверсификацията която това правителство на практика ни завеща - ние в момента получаваме отново руски газ, това хората трябва да го знаят, но на висока цена" - заяви Петкова.

 
Според нея светлина в тунела от проблеми е поне връщането на експерт като Иван Иванов начело на КЕВР - човек, който е безспорен професионалист в тази област, изключително почтен и отговорен. 
"Той няма да избяга от отговорност защото тук става въпрос за националната сигурност на България, става въпрос за една много тежка зима, която ни предстои която в която взима ни вкара това злополучно правителство", обясни Петкова.

 

 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени