Теменужка Петкова успокои: Всички електропроизводствени мощности са в добро състояние

Електроенергийната система в страната е стабилна и е в готовност да посрещне по-високото потребление, което се очаква в следващите дни, каза по време на парламентарания контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: МС

Всички електропроизводствени мощности са в добро състояние. Страната ни е готова да посрещне очаквания пик на потребление на електрическа енергия, който се очаква. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването й в парламента във връзка с предстоящото понижаване на температурите в България.
В момента малко над 35 процента от електрическата енергия се осигурява от АЕЦ "Козлодуй", 28 процента от топлоелектрически централи, 14 процента са осигурени от водноелектрическите централи. "Електроенергийната система в страната е стабилна и сме в готовност да понесем и това по-високо потребление, което се очаква в следващите дни", увери Теменужка Петкова.
По отношение на тези електропроводи, по които работата по отстраняване на авариите продължава и в момента, е включено резервно захранване, така че да няма клиенти, които да са без електрозахранване. До края на деня всички аварии по електропроводите ще бъдат отстранени. Системата е стабилна и няма рискове, добави енергийният министър.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени