Теменужка Петкова: В колко газови проекта е участвал Румен Радев, за да твърди, че 3 млрд. "били заровени"?

По отношение твърденията на Цветанов, че Борисов, Дончев и самата тя са замесени с Русия, Петкова добави, че това са крайно неприятни коментари, които нямат нищо общо с истината

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: bTV

Днес приключват номинациите в ПП ГЕРБ, след като премине този процес, ще стане ясно кои са кандидатите. Нашият бивш колега Цветанов много добре познава механизмите, по които работи ПП ГЕРБ и аз се изненадах и учудих от думите му (за твърдението на Цветанов, че листите на ГЕРБ се редят от Горанов и Харизанов). Аз се удивлявам и от думите на г-н Цветанов, с когото сме работили заедно преди време, каза в предаването "Тази сутрин" по bTV министърът на енергетиката Теменужка Петкова. По отношение твърденията на Цветанов, че Борисов, Дончев и самата тя са замесени с Русия, Петкова добави, че това са крайно неприятни коментари, които нямат нищо общо с истината. 

 

Социологията е добър барометър за обществените нагласи, но този който ще каже кой да управлява, е българският народ. Така Теменужка Петкова отговори на въпрос дали е вярно твърдението на Волен Сидеров, че ще има коалиция между ГЕРБ и партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". 

 

По повод споразумението мужду "Уестингхаус" и АЕЦ "Козлодуй", министър Теменужка Петкова каза, че  това е много важен договор, който гарантира диверсификацията на доставките на ядрено гориво за атомната централа. 
"Всички анализи, които се правят имат цел да докажат, че това гориво е безопасно. Това е дълъг процес, той преминава с много проучвания и ще бъде съобразен с изискването на Европейската агенция по проучвания процесът да приключи до юли 2024 г. Той не поражда конфликт с руската страна", обясни министърът на енергетиката.

 

Диверсификацията има две цели - да осигури сигурността на доставките и да осигури конкурентни цени, разкри Теменужка Петкова. Тя потвърди, че това ще премахне руския монопол в тази сфера. Министър Петкова отрече, че е имало проблем с АЕЦ "Козлодуй". Нашата атомна централа е сигурна и надеждна, не е имало никаква авария, както беше писано преди няколко седмици, сподели тя. Нуждата от постигането на климатична неутралност в рамките на ЕС до 2050 г. налага да се ускори процеса с изграждането на нова ядрена мощност. От няколко години правим анализ за техническите възможности да се ползват двата реактора от "Белене" да отидат на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Оказа се, че няма никакъв проблем. Сега се извършват финансовите наализи. Необходимите нови ядрени мощности за България са 2000 мегавата, т.е. двата налични реактора са точно с такава мощност. По въпроса как ще се постигне споразумение по този нов проект с ЕК, Петкова обясни, че вече има прецедент с АЕЦ в Пакш в Унгария. Там е направена нова компания, съгласувано е с ЕК и така вероятно ще се случи и в България. "Предстоят разговори и анализи заедно с ЕК", обобощи тя. 

 

Не е добре да има един реактор на една площадка, така че ако се върви към тази посока, е добре да се мисли за два нови реактора, т.е. 7 и 8 реактор на АЕЦ "Козлодуй".  Първо ще се направи нов проект, това което имаме като оборудване и опит, ще ни помогне да спестим време по подготовката на новия проект. Оборудването се съхранява по точните изисквания на заводите производители, нашите колеги от "Росатом" и "Атомстройекспорт" наблюдават това съхранение и нямат никакви забележки. Това, което имаме като оборудване е наше, но руските колеги ще имат участие в реализацията на този проект, защото те с апроизводители ккато на оборудването, така и на технологията, подробно разясни Теменужка Петкова. 

"Балкански поток" работи, това е един проект на българската компания "Булгартрансгаз". В него няма вложени средства от бюджета, изграден е със заемни средства на "Булгартрансгаз". Думите на президента Румен Радев за някакви 3 млрд. заровени са напълно неверни. Аз не знам в реализацията на колко такива проекти той е участвал, за да прави подобни заключения. От този проект ние ще спечелим 9 млрд., завърши министър Теменужка Петкова. 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени