Теменужка Петкова: В Община Своге текат дейности по въстановяване на захранването с ел. енергия

В около пет селища в Община Своге текат дейности по въстановяване на захранването с ел. енергия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова Източник: БНТ

Имаше проблеми с електрозахранването в отделни райони в София област, Видин, Враца, Мантана. Към настоящия момент електрическото захранване е възстановено навсякъде. В Своге все още текат дейности за възстановяне на захранването. Единствено на териоторията на тази община са налице около пет селища, в които все още текат дейности по възстановянане на захранването с ел. енергия", каза министър Теменужка Петкова.
"Газопроводът за Гърция не беше засегнат, не са спирали доставките на газ. Там ставаше дума за едно отклонение от газопровода към един частен обект, една метан станция. За радост и там нещата се развиха добре. Бяха предприети съответно превантивни мерки и не се стигна до никакво усложнение. Проблем имаше в Нови Искър, изключихме захранването на газоразпределителната станция, вече е възобновено. Температурите ще се понижават, но всички мощности са в изправност и работят, ще посрещнем по-високото потребление. Около 38% сега е от АЕЦ, 10% е от ВЕЦ след обилните валежи. Язовирите на НЕК са 33, 46 язовирни стени - в сигурно състояние са, работят на пълна мощност, за да се обработи водата от последните дни.", подробно разясни Петкова. 
На въпрос относно това  има ли азерски газ от 1-ви януари, Теменужка Петкова напълно дезавуира фейк новините на доказани агенти на ДС като агент "Сашо".
"Не разбирам защо една цел, която преследваме десетилетия на ред, когато се случи, се чуха и съмнения. "Булгаргаз" има договор за 25 г. с азербайджанската газова компания. Интерконекторът с Гърция не е готов и се наложи смяна на входната точка. Използваме съществуващата инфраструктура на "Булгартрансгаз", увеличен е капацитетът на Кулата-Сидерокастро и азерската газ влиза от там. 220 млн. куб. метра за девет месеца ще получим от Азербайджан", сподели министър Теменужка Петкова. 
Тя добави, че Балкански поток вече е факт, тече газ.
"Доказателство за това е работата на колегите ни в Сърбия. Що се отнася до евентуални санкции - проектът е изцяло български, строим го с парите на "Булгартрансгаз", инвестицията ще носи ползи десетилетия наред, спазени са всички изисквания на ЕС. НС с мнозинство гласува актуализация на Енергийната стратегия и проектът е включен в него. Ще доставяме втечнен природен газ, работи и борсата за природен газ", аргументирано разруши всички фалшиви опорки, които се разпространяват в информационното пространство министър Петкова. 
По отношение на казуса "Белене", министър Теменужка Петкова разкри, че България ще има необходимост от 2 000 мегавата нови мощности, а развитието на ядрената енергичетика ще е фактор съв връзка със Зелената сделка. Лицензирана е и втората площадка на Козлодуй, възможни са различни варианти.

"Очакваме доклада на работната група. ОВОС дава възможност три технологии да бъдат използвани", добави Теменужка Петкова. 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени