Температурите падат под -15 градуса в следващите дни

Очаква се до 20 см сняг в Южна България

Зимна картина в София
Зимна картина в София Източник: Zonanews

В 5 часа в събота термометрите в Драгоман показаха минус 12 градуса, в София - минус 10, а в Кюстендил - минус 8. По планините най-студено беше на връх Ботев - минус 20 градуса, на Мургаш - минус 19, на Черни връх и Мусала - минус 17, а в Родопите в района на Рожен - минус 13, съобщава NOVA.

 

Предстои студен ден - дори в най-топлата част на денонощието термометрите ще показват стойности около и малко над нулата, в интервала от минус 4 до плюс 1 градус - в сила е жълт код за студено време в цялата страна. Следобед облачността от югозапад ще се увеличава. Ще завали сняг – първо на югозапад, после и в централните и източните части на Южна България.

 

Дори в най-топлата част на денонощието термометрите ще показват стойности около и малко над нулата
Дори в най-топлата част на денонощието термометрите ще показват стойности около и малко над нулата Източник: NOVA

В неделя ще е студено с валежи от сняг - в по-значителни количества в южната половина на страната. Вятърът ще се усилва – по-осезаемо в Източна България. Температурите ще останат ниски – сутринта отново между минус 5 и минус 10 градуса, а през деня около нулата. До вечерта снежната покривка ще достигне между 5 и 20 сантиметра. Възможни са усложнения в трафика по планинските пътища и проходите на Югозапад и в Родопите.

 

Следващата седмица ще е ледена. До понеделник сутринта снеговалежът покрай поредния средиземноморски циклон ще спре. Облаците ще се разкъсат, което е предпоставка за много студено време. Ще продължи да превалява сняг в незначителни количества, но ще се показва и слънцето. През цялата работна седмица термометрите ще се задържат в интервала минус 5-минус 10 градуса сутрин и около нулата през деня. Около средата на седмицата при ясно време в някои затворени котловини студът ще достигне стойности и под минус 15 градуса.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени