Теодора Генчовска: Позицията ни за РСМ няма да се промени, това не е тенис или футболен мач

Тя отговори на днешното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, че топката е в "полето на България"

Теодора Генчовска
Теодора Генчовска Източник: Zonanews

Българската позиция за започването на преговори на Република Северна Македония с ЕС е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по Общи въпроси. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска по повод на днешното изказване на македонския външен министър Буяр Османи, че топката е в "полето на България и страната ни няма ясна и единна позиция за РСМ", предава БГНЕС.

 

"Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи", заяви министър Генчовска.

 

Теодора Генчовска беше категорична, че българската позиция няма как да бъде променена на Съвета по Общи въпроси. Тя отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски, че България е взела за заложници РСМ и Албания.

 

"Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Загубихме 5 месеца вече в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора", каза тя.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени