Тестват сирените за тревога

Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация

Сирена
Сирена Източник: Zonanews

Пенсиите на 350 хиляди работещи пенсионери ще бъдат преизчислени служебно от днес. Повече пари ще получат тези, които са придобили осигурителен стаж след пенсионирането си. Днес в 11:00 часа ще бъде тествана Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия, аварии и въздушна опасност.

 

В изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност, на 1 април 2024 г. (понеделник) от 11:00 часа ще бъде извършен тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на населението при бедствия, аварии и въздушна опасност.

 

Тестът включва задействане на сиренната система чрез излъчване на националните сигнали за тревога и край на тревогата, които ще бъдат съпътствани с гласова информация. Тестът се извършва с цел проверка на техническото състояние на Националната система за ранно предупреждение и за обучение на населението. Проверки на техническата изправност на системата се извършват два пъти годишно - през месеците април и октомври.

 

Сирените ще чуят жителите и гостите на градовете: София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора, Видин, Перник и в населените места в 30 км. зона около АЕЦ "Козлодуй". Системата ще излъчи сигнал за тревога и край на тревогата. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени