Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени днес в България

Досега те бяха положени в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург, където Фердинанд живее в продължение на 30 години

Цар Фердинанд
Цар Фердинанд Източник: Pinterest

Тленните останки на цар Фердинанд ще бъдат пренесени днес в България. Те ще бъдат транспортирани с военен самолет до летище София. Оттам ковчегът ще отпътува към двореца Врана, където ще бъде посрещнат от Симеон Сакскобургготски и неговото семейство, заедно със Западно- и средноевропейски митрополит Антоний, официален пратеник на Светия Синод и от апостолическия нунций в България архиепископ монсеньор Лучано Суриани.

 

Траурната церемония ще се проведе пред двореца "Врана", след което ковчегът ще бъде поставен в централното фоайе, където ще се състои кратко прощаване в семеен кръг. След това вратите на двореца ще са отворени за гражданите, желаещи да отдадат последна почит, съобщиха от Фонд "Цар Борис и Царица Йоана".

 

Завръщането на тленните останки на монарха става 76 години след смъртта му. Досега те бяха положени в криптата на църквата "Св. Августин" в баварския град Кобург, където Фердинанд живее в продължение на 30 години. Вчера там се състоя тържествената прощална църковна служба.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени