Тодор Тагарев: В Русия няма нито един монумент на Апостола. В САЩ се снимах пред един от паметниците на Васил Левски

Наваксано е изоставането при изтребителите F-16, коментира вооенният министър

Министър Тодор Тагарев
Министър Тодор Тагарев Източник: Zonanews

"Ярък спомен у мен ще остави възможността да се снимам пред един от паметниците на Васил Левски в САЩ, нещо, което не би могло да се случи в Руската федерация, където няма нито един паметник на този наш национален герой".

 

Във фокуса на дискусиите в САЩ беше напредъкът, постигнат по проектите за F-16 и за "Страйкър". Това отчете от трибуната на парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев за посещението си в заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина.

 

Депутатите изслушаха Тодор Тагарев за работното му посещение в САЩ миналата седмица, припомня БТА. Военният министър информира депутатите, че в САЩ е обсъдил и сигурността на Западните Балкани, като въпрос от общ интерес и българското участие и принос в мисиите на НАТО KFOR в Косово и "Алтея" в Босна и Херцеговина.

 

Седем от първите осем договорени самолета F-16 вече са в различни фази на асемблиране, постигнат е производствен капацитет, който ще позволи без забавяне да бъдат произведени и следващите осем самолета, каза министърът за посещението си в заводите в Грийнвил.

 

"Основните теми в публичните институции бяха свързани с двустранното сътрудничество, модернизацията на нашите въоръжени сили, средата за сигурност в региона на Черно море и западните Балкани, както и помощта за Украйна. Беше отбелязано високото ниво на сътрудничество в областта на отбраната, напредъкът в модернизацията. От американска страна беше изказана благодарност за ангажимента за увеличаване на средствата за отбрана от 2%, който тази година ще постигнем, както и за подкрепата, която страната ни оказва за Украйна", каза Тодор Тагарев.

 

Подчертах, че изграждането в България на регионален хъб за ремонт и поддръжка за бронираните машини е сред приоритетите на българската страна, добави той.

 

Министър Тагарев каза, че в контекста на предстоящата през лятото среща на върха на НАТО във Вашингтон, при визитата му в САЩ са дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на съюза и приноса ни в общи бъдещи мисии и задачи.

 

"Запознах американската администрация с плановете за изграждане на необходимата инфраструктура за разполагане на Националната бойна група и усилването ѝ при необходимост до ниво бригада. Споделих, че следим с безпокойство развитието на обстановката и повишените рискове и заплахи, както и за постигнатата договореност между България, Румъния и Турция за създаване на Черноморска противоминна група със сили и средства на трите държави", посочи Тодор Тагарев.

 

"Представителите на САЩ на всички нива дадоха висока оценка за приноса на България към сигурността на Алианса и изразиха благодарност за подкрепата на Украйна. Американската страна високо оценява приноса на страната ни като надежден съюзник и партньор, както в рамките на НАТО, така и на двустранна основа", каза Тодор Тагарев.

 

Двете страни споделят общи оценки за рисковете за сигурността в Европа и региона на Черно море, посочи министърът. Отбелязахме напредък в реализиране на два от основните проекти за модернизация на българските въоръжени сили, които ще допринесат за развитие на потенциала и за индустриално сътрудничество.

 

Американската страна потвърди изпълнението в срок на заложените в договорите параметри на проектите, свързани с модернизацията, отбеляза той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени