Тома Биков: ГЕРБ е в подкрепа на предоставяне на военна помощ на Украйна

Може би е време за нов КСНС, на който да се изясни позицията на България за Република Северна Македония

Тома Биков
Тома Биков Източник: Zonanews

Позицията на ГЕРБ е в подкрепа на предоставяне на военна помощ на Украйна, което е с цел войната да приключи. Това заяви по БНР зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков.

 

"Може би е време за нов КСНС, на който да се изясни позицията на България за Република Северна Македония. Трябва да имаме обща позиция. вижда се, че има някакво разколебаване и сигналите, които излъчваме навън не са добри. Да не говорим, ако някой си е позволи да обещае и практически да излъже нашите европейски партньори, че вече има промяна в българската позиция, а такава да няма. Това ще се отрази изобщо на пътя на РСМ към ЕС, който всяка от партиите казва, че подкрепя, стига Северна Македония да изпълни определени условия. Ако такова действие се е случило, този, който го е направил, е минирал процеса на разширяване на ЕС, което е много по-голямо от това дали България ще пусне РСМ", коментира още той.

 

Депутатът не даде отговор как ще гласува ГЕРБ-СДС в парламента по процедурата за избор на гуверньор на БНБ. Според Биков настоящият управител на БНБ Димитър Радев е безспорен професионалист и мандатът му е бил много успешен, но от ГЕРБ не са го предложили за поста отново, защото са предполагали, че априори е щял да бъде отхвърлен от управляващата коалиция. 

 

"Двете кандидатури за гуверньор (Андрей Гюров и Любомир Каримански, бел.ред.) са политически. ... Управляващите партньори във властта мислят само как да наместят свои хора на всички възможни позиции в държавата. Това е причина за една правителствена криза в момента".

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени