Тома Биков: Изборни нарушения има, но крайният резултат никога не е бил фалшифициран

„Нито пликовете гласуват, нито машините, гласуват хората. Трябва да осигурим възможност хората да могат да гласуват.... Но датата 4 април е свързана с католическия Великден и това ще затрудни доста хора да гласуват. Едва ли става дума за нещо умишлено, явно е пропуск“. Това каза пред БНР Тома Биков, депутат от ГЕРБ

Тома Биков
Тома Биков Източник: ПП ГЕРБ

"ГЕРБ не е единствената партия в този парламент. Не знам защо се очаква ГЕРБ да превърне общите идеи на президента, да ги обслужва. Нека БСП, които са го издигнали, да го направя. А предложенията на президента са толкова общи - дайте да гласуваме по пощата. Но никой не казва как можем да разделим българите на такива в чужбина, и такива в България. Защото според българската Конституция всички български граждани са равни. И тук идва въпросът, ако правим гласуване по пощата, то доколко може да бъде само за българите в чужбина и доколко трябва да бъде за всички. На второ място идва въпросът как може да бъде гаратирана честността на вота, как бюлетините ще стигнат до избирателите, пак ли по пощата, как после ще бъде гаратирано, че компактни общности няма да гласуват както им каже един човек, или същият един човек им попълва бюлетините и ги изпраща п опощата. И серия други такива въпроси на които ние нямаме отговор", каза Тома Биков.

Според него „е важно да се осигури доверие на здравните власти и така хората ще имат по-спокойно гласуване“. 

„Не виждам основание да се казва, че изборите са фалшифицирани, при положение че те още не са минали. Масивността на тези избори е трудна за манипулация. В организацията на изборите ще участват около 150 000 души, гласоподавателите ще са около 3 милиона... Изборни нарушения - сбъркани протоколи, например, със сигурност има, но крайният резултат никога не е бил фалшифициран“. 

В предаването „Неделя 150“ Биков допълни: 

„Трябва да си готов да се съобразиш с гласа на гражданите и да заемеш мястото си, което са ти отредили, достойно. Но според мен в България съществуват формации, които си мислят, че само техният глас е единствено възможен. Но има хора, които мислят по друг начин и трябва да бъдат включени в сметката, плурализмът е част от демокрацията“. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени