Томислав Дончев: Бойко Борисов няма да бъде кандидатът ни за президент

Очаква се кандидатурата на партията за предстоящите президентски избори да бъде обявена до 3 седмици

Томислав Дончев
Томислав Дончев Източник: bTV

Бойко Борисов няма да бъде кандидатът на ГЕРБ за президент, поне не и на тези президентски избори. Това заяви в предаването "Тази неделя" по bTV заместник-председателят на партията Томислав Дончев. "Има дълъг списък с причини, най-малко, че влизайки в подобна роля, той трябва да спре да бъде лидер на партията. Трябва да бъде избран кандидат за президент, който е достоен, подкрепен от всички наши поддръжници и симпатизанти. И най-важното - трябва да бъде избран кандидат за президент, който да изпълни тази позиция със съдържание", каза още той. 

 

Кандидатът ни за президент трябва да влезе в тази роля, която му отрежда конституцията - да бъде балансьор, да успокоява политическите страсти, когато те се нажежат, да подпомага диалога. Тук не казвам, че г-н Борисов не би се справил с тези задачи - не ме разбирайте грешно. Не мисля, че на тези президентски избори това ще бъде нашата кандидатура, добави Дончев.

 

В момента ръководството на ГЕРБ обсъжда със структурите на партията различни имена, като според Дончев е по-добре бъдещият кандидат да не бъде толкова "партизиран", за да може да обедини нацията. "Имаме двама кандидати и един трети - в резерв", разкри Дончев. "Кандидатът ни ще е по-скоро мъж, но се надявам скоро българското общество да е готово да избере жена за президент", изрази надеждите си зам.-председателят. Очаква се кандидатурата на ГЕРБ за предстоящите президентски избори да бъде обявена до 3 седмици. 

 

Томислав Дончев каза още, че избори 2 в 1 не са проблем от политическа гледна точка. Те биха могли да създадат проблеми чисто организационно, но все пак от гледна точка на бюджета това е най-добрият вариант. Депутатът разкритикува и последните събития, случили се в Народното събрание през изминалите дни. "Не знам кое е символът на този парламент - обръщането му на банкетна зала за сватби, скъсаните дънки или листчето "500к". Той свърши много малко - две ратификации и актуализацията на държавния бюджет, който не е така безспорен", обобщи работата на своите колеги зам.-председателят на ГЕРБ.

 

Томислав Дончев коментира и появилите се снимки от заседанието на Правната комисия на телефона на главния прокурор Иван Гешев, който си пише с "Pi Ar Sevdi Boiko", като каза, че този въпросът трябва да бъде отнесен към Гешев или Севдалина Арнаудова, за която се предполага, че е човекът, с когото главният прокурор си води кореспонденция. "Не е хигиенично да се ровим в кореспонденцията на другите. Разбирам, че предизвиква интерес и внимание, но не е чисто, не искам да ме вкарвате в ролята на политически коментатор", обясни Дончев.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени