Тошко Йорданов: Кирил Петков търси начин да заобиколи коалиционното споразумение за РСМ

Ако пуснем РСМ безусловно да започне процеса на преговори, правителството ще си замине и може да дойде друго с много силно руско влияние

Тошко Йорданов, ИТН
Тошко Йорданов, ИТН Източник: Zonanews

С този тип коалиционни партньори не можем да бъдем спокойни. Така Тошко Йорданов от ИТН коментира пред NOVA провеждането на вчерашния коалиционен съвет по темата Северна Македония. Там доверието е нарушено по ред причини: от ПП си позволиха да провеждат срещи и да правят разговори, които не трябваше да се случват, така че - не, не сме спокойни. Каквото има да стане, ще стане; факт е, че позицията на "Има такъв народ" е непроменена и тя е това, което е подписано в коалиционното споразумение, добави той.

 

На въпрос с кого са водени предполагаеми разговори, Йорданов отговори: водени са разговори с европейски дипломати. "Това е ставало в последните три месеца, може би в последните четири месеца". На въпрос откъде знае за водените разговори, депутатът коментира, че това е видно от кореспонденция между министерствата. "Плюс това не е като да не сме говорили и ние с европейски дипломати, и те са ни казали какво им е казано и какво смята да се направи. И това е доста по-различно от това, което прави външно министерство".

 

Поставете се на мястото на дипломати, които при разговори с министър Теодора Генчовска чуват едно, а при други разговори с представители на премиера или дори от него, чуват друго. Търсеше се опит да се заобиколи коалиционното споразумение и да бъде започнат процеса за присъединяване на РСМ без практически да има гаранции за изпълняване на договора, подписан между двете държави.

С тези коалиционни партньори това може би е актуално и към днешна дата. Докато не мине юни, не мога да кажа как ще постъпят те, допълни Йорданов.

 

Опитваме се да работим на базата на подписаното коалиционно споразумение. Спазват ли го - няма проблем, но ако го нарушат, проблемът е при тях и те ще носят последствия. Изключително трудно е да се даде зелена светлина на РСМ за преговори с ЕС до три седмици. Еврокомисарите може да имат всякакви очаквания, част от администрацията в ЕС е наясно с проблема и няма такива очаквания, така че публичното говорене и реалността са две различни неща. И от наши партньори, и от ЕС, има натиск България да вдигне ветото над Македония, допълни Йорданов.

 

Едната от тезите защо се бърза, е че заради войната в Украйна ние трябва по някакъв начин да пресечем руското влияние в РСМ. От друга страна, ако ние я пуснем безусловно да започне процеса, това правителство ще си замине, но може да дойде друго с много силно руско влияние. В крайна сметка ЕС трябва да прецени коя би била по-голямата щета в случая, каза още Йорданов.

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени