Тошко Йорданов: Некадърността на лицето Лена Бориславова създаде проблема с КЕВР

Тошко Йорданов отрече да е казвал, че КПКОНПИ трябва да се превърне в бухалка, която те искат да управляват

Тошко Йорданов, ИТН
Тошко Йорданов, ИТН Източник: Zonanews

Скандалът в КЕВР е създаден лично от Бориславова: "Присъствах лично, когато Лена вдигна скандал на Ива Митева по повод на отпадането на един от параграфите от закона за енергетиката. Митева каза, че това е противоконституционно, а Лена каза, че "това няма значение". Това показва компетентността на лицето Бориславова", заяви председателят на парламентарната група на Има такъв народ (ИТН) Тошко Йорданов по БНТ

 

"Записът днес беше отвратителен. Те си наприказваха всичко, което мислят и се излъчиха онлайн. Кое не е скандално в думите на Христо Иванов? Стана ясно, че етикетът "Мафия" е лепнат без всякаква логика", коментира той по повод изтеклия в онлайн пространство запис от заседание на ПГ на ДБ, на което Христо Иванов прави отчет за консултациите за съставяне на кабинет.

 

"За тях (ПП) беше проблем, че ние не сме 100% мафия вече. Това е грозно. Проблемът е, че се правят договорки. Оказа се, че личните амбиции са най-важни", коментира той. Тошко Йорданов се обърна към Филип Попов от БСП и го попита дали не се чувства обиден от унизителното отношение и това, че от тях не зависи нищо. "Това е долно и жалко. Вие сте формален носител на мандата", упрекна го той.

 

Тошко Йорданов отрече да е казвал, че КПКОНПИ трябва да се превърне в бухалка, която те искат да управляват. "Корнелия Нинова беше там, може да потвърди. Законът за КПКОНПИ бе отвратително лош. Аз казах, че не бива да правим закон, като предишния на ГЕРБ, който да се превърне в бухалка. При един читав главен прокурор нямаше да имаме този проблем. Трябва да има начини за регулация. Не съм казвал, че ще сме "бухалка". Питайте Ива Митева, която също присъства", обясни Йорданов.

 

Той обвини директно началника на политическия кабинет на министър-председателя Лена Бориславова за казуса с КПКОНПИ и обявеното от КС за противоконституционно избиране на нов председател на КЕВР. Йорданов разказа, че е станал скандал, при който Бориславова се развикала на Ива Митева, която била написала закона. Тя настоявала една от точките да се премахне и уточнила, че не я интересува. Въпреки това Йорданов бил гласувал, подкрепяйки нейното предложение, защото бил коалиционен партньор.

 

На въпрос каква ще е съдбата на ИТН оттук-нататък, Тошко Йорданов заяви: "Избирателят решава". "В българската политика се оказа важно да излизаш и да лъжеш директно в очите. Лицемерието е голямо. Ние на това няма да се вържем", подчерта председателят на парламентарната група на ИТН.

 

"Проблем е, че се договарят ПП и ДБ Кирил Петков отново да е в Министерския съвет, слуховете, че отново са щели да предложат Асен Василев за министър-председател, че не трябва да има министри от ИТН. Това не е обичайно. Ние директно казахме, че Кирил и Асен не трябва да бъдат част от МС. Ние седнахме да преговаряме само по програма", заяви още Тошко Йорданов.

 

По думите му личните амбиции на няколко човека са се оказали по-важни. "Моралът и честта не трябва да бъдат скрити зад желанието на някой да остане на власт на всяка цена. Недоволни са, че БСП постъпват практично и водят разговори, без да поставят условия", каза Йорданов за поведението на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Още от "България"

Премиерът Главчев на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени