Тошко Йорданов: Петков, а не "проксито" му Чернева, си е позволявал договорки за РС Македония

Той цитира паметна записка на среща между Кирил Петков и еврокомисаря Оливер Вархей

Тошко Йорданов, ИТН
Тошко Йорданов, ИТН Източник: Zonanews

Началникът на кабинета Лена Бориславова е изпратила писмо до началника на кабинета на външния министър, зам.министър Васил Георгиев и Димитър Стоянов, главен секретар на президента. В него се цитира паметна записка, получена от МВнР от 1 април. Става въпрос за среща между еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей и зам.министъра на външните работи Васил Георгиев от 31 март. В записката има твърдения за договорки на Кирил Петков за вдигане на ветото за начало на преговори на РСМ с ЕС. Това обяви от трибуната на парламента председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, цитиран от Tribune.

 

"Нямаше смисъл от този цирк. Закрито или не, всеки депутат ще може да се запознае с тази паметна бележка, тя е внесена в секретното деловодство на НС", каза Тошко Йорданов. "Но ще можете да се запознаете с бележка от Лена Бориславова, сътрудничка на премиера", подчерта Йорданов и след забележка от председателя на НС Никола Минчев се поправи, че тя е началник на кабинета на премиера. Той цитира какво е написала по повод въпросната бележка Лена Бориславова.

 

"Бих искала да изразя дълбоко учудване от съдържащите се в паметната бележка относно срещата на комисар Вархеи твърдения за съществуване на договорка, за която ръководството на МВнР не е уведомено", прочете Йорданов. Той разкри, че след това Кирил Петков е бил "бесен", защото тази бележка е била изпратена до президента и посланици. Премиерът е изчел на глас тази бележка за срещата с комисаря Оливер Вархей пред Тошко Йорданов.

 

Председателят на ПГ на ИТН уточни, че по онова време "Продължаваме Промяната" и партията на Слави Трифонов са били в меден месец. "Вътре има 8 неща, които е казал Вархей и които е казал министър-председателят", заяви депутатът. Йорданов допълни, че депутатите ще видят паметната бележка в засекретеното деловодство.

 

"Министър-председателят Петков си е позволявал да води договорки и да поема ангажименти за Северна Македония, а не "проксито" му Весела Чернева", категоричен бе председателят на ПГ на ИТН. По време на изказването си Тошко Йорданов си позволи да бъде неуважителен към началника на кабинета и да я назове по малко име, при което беше прекъснат от председателя на парламента Никола Минчев, който му обърна внимание "Г-жа Бориславова", а Тошко Йорданов се извини и каза "ще се науча да не бъркам".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени