Този януари е най-топлият, откакто съществуват метеорологични наблюдения, съобщи климатологът проф. Георги Рачев

Какви ще бъдат температурите през почивните дни?

Проф. Георги Рачев
Проф. Георги Рачев Източник: bTV

Продължава топлата зима. Ще бъде по-топло от нормалното, сутрин ще си има мъгли, валежите няма да са толкова интензивни. Това каза климатологът проф. Георги Рачев по bTV.

 

През следващите дни над България има антициклон, който ще определя времето. "Този антициклон ще понижи сутрешните температурите. Последните два дни имаше един много гадничък ветрец, тихичко минаваше", каза проф. Рачев.

 

Топлото време ще продължи до 27-28 февруари, когато евентуално се очакват валежи и малко по-хладно време. Слънцето става все по-високо над хоризонта, а денят се увеличава, отбеляза климатологът.

 

Той  припомни, че скоро навлизаме в пролетта и на 22 март времето се сменя - денят и нощта ще бъдат дълги по 12 часа. В по-голямата част от страната сутрешните температури ще са близки до нулата, а по обед и следобед те ще бъдат двуцифрени. Очаква се затопляне и по Черноморието.

 

Проф. Рачев отбелязва, че този януари е най-топлият, откакто съществуват метеорологични наблюдения. Температурите в първия месец от 2024 г. са били с почти 0,7 градуса над нормата. По думите му целият свят върви към затопляне, но притеснителното е скоростта, с която това се случва.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени