Три каси вкиснато мляко от фермата пред енергото, заради 2 800 лева сметка за ток

На живо от Варна по БНТ в "Денят започва" видяхме защо животновъд от Доброглед разля 3 каси вкиснато млякото от фермата си пред Ен...

Данаил Николов, фермер от село Доброглед
Данаил Николов, фермер от село Доброглед Източник: БНТ

На живо от Варна по БНТ в "Денят започва" видяхме защо животновъд от Доброглед разля 3 каси вкиснато млякото от фермата си пред Енергото във Варна. Той протестира срещу високите цени на тока. Причината е последната сметка, която е получил за ток, 2800 лева.

 

Преди това е получавал сметки, които не са надвишавали 1500 лева. Данаил Николов е фермерът. Той обясни, че през тия месеци, през които токът се увеличава, се натрупва напрежение, безсилие: "Трудно се справяме със ситуацията и ме изключиха предния ден, платих, забави се включването 24 часа и ми прикипя, спонтанна реакция беше това. Имахме уговорка да платим фактурата на 3 вноски. Бяхме внесли първата вноска от 1000 лева, но спряха тока без да ни предупредят" - разказа фермерът.


Отговорът на ЕнергоПро: "От 30.10 Николов не е клиент на Енергопро, изключването е по искане на "Синергон" в качеството му доставчик на клиента. Причината – неиздължена сметка за електроенергия. Считано от 1-ви ноември собственикът на фермата се снабдява от свободния пазар. Крайната цена за потребителите не се определя от разпеделителните дружества".


Фермерът твърди, че не е бил предупреден за спирането, а до вечерта продукцията се разваля. "Щетите за фермата не съм ги описвал. Изхвърлих няколстотин литра мляко. Трудностите се увеличават все повече.  Ако не се вземат мерки с повишаването на цените на електроергията, тя ще непосилна за цялата икономиката. Ще има масови фалити. В животновъдството фалират масово фирми, цели стада се продават, свиневъдите спряха развъдна дейност, няма как да се издържи на тези цени на тока и на цената на фуражите, която се повиши 80%. Фермата ни е семейна, имаме малка мандра, която обработва само нашето мляко. Пролетно време млякото е три пъти повече. В момента работим само краве мляко по 300 литра на ден", обяснява потърпевшият.

Данаил Николов
Данаил НиколовОще от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени