Три каси вкиснато мляко от фермата пред енергото, заради 2 800 лева сметка за ток

На живо от Варна по БНТ в "Денят започва" видяхме защо животновъд от Доброглед разля 3 каси вкиснато млякото от фермата си пред Ен...

Данаил Николов, фермер от село Доброглед
Данаил Николов, фермер от село Доброглед Източник: БНТ

На живо от Варна по БНТ в "Денят започва" видяхме защо животновъд от Доброглед разля 3 каси вкиснато млякото от фермата си пред Енергото във Варна. Той протестира срещу високите цени на тока. Причината е последната сметка, която е получил за ток, 2800 лева.

 

Преди това е получавал сметки, които не са надвишавали 1500 лева. Данаил Николов е фермерът. Той обясни, че през тия месеци, през които токът се увеличава, се натрупва напрежение, безсилие: "Трудно се справяме със ситуацията и ме изключиха предния ден, платих, забави се включването 24 часа и ми прикипя, спонтанна реакция беше това. Имахме уговорка да платим фактурата на 3 вноски. Бяхме внесли първата вноска от 1000 лева, но спряха тока без да ни предупредят" - разказа фермерът.


Отговорът на ЕнергоПро: "От 30.10 Николов не е клиент на Енергопро, изключването е по искане на "Синергон" в качеството му доставчик на клиента. Причината – неиздължена сметка за електроенергия. Считано от 1-ви ноември собственикът на фермата се снабдява от свободния пазар. Крайната цена за потребителите не се определя от разпеделителните дружества".


Фермерът твърди, че не е бил предупреден за спирането, а до вечерта продукцията се разваля. "Щетите за фермата не съм ги описвал. Изхвърлих няколстотин литра мляко. Трудностите се увеличават все повече.  Ако не се вземат мерки с повишаването на цените на електроергията, тя ще непосилна за цялата икономиката. Ще има масови фалити. В животновъдството фалират масово фирми, цели стада се продават, свиневъдите спряха развъдна дейност, няма как да се издържи на тези цени на тока и на цената на фуражите, която се повиши 80%. Фермата ни е семейна, имаме малка мандра, която обработва само нашето мляко. Пролетно време млякото е три пъти повече. В момента работим само краве мляко по 300 литра на ден", обяснява потърпевшият.

Данаил Николов
Данаил Николов



Още от "България"

Асен Йорданов от БиволЪ: Метаданни разкриват, че Лена Бориславова и Никола Минчев са фалшифицирали подписи

Бях изумен, когато видях, че пълномощното е за Лена Бориславова, с моето име и с моя изкопиран подпис, заяви пред bTV Атанас Русев от сдружението на "Да запазим Корал"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени