ЦИК е отхвърлила подадените сигнали срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за агитация в изборния ден

23 МИР - София е единственото място, където избирателната активност прехвърля 30%

Цветозар Томов и Росица Матева
Цветозар Томов и Росица Матева Източник: БНТ

Избирателната активност към 16.00 ч. общо за страната е 24.12% или близо 1.6 млн. са гласувалите до момента. Тази активност е по-ниска от изборите "2 в 1" миналата седмица, когато е била 25.72%, или със 100 хиляди повече са били гласуващите до този час. Това заявиха на брифинг от ЦИК.

 

Ако се запази същата динамика на гласуването би трябвало да очакваме, че в балотажа ще гласуват повече от 2,5 млн. избиратели, но активността се очаква да е по-ниска, съобщи говорителят на ЦИК Цветозар Томов. "Предвид политическата умора, натрупана в хората, тази активност може да се приеме и за задоволителна", коментира той.

 

Най-висока към този час е активността в 23-ти МИР София - 30,03%. Това е единственото място, където активността прехвърля 30 на сто. 124 835 души са гласували. Най-ниска е активността в Кърджали – 12,97 на сто, 33 972 души са гласували там. Случвало се е в последните часове активността на хората рязко да нарасне. Такава хипотеза не може да бъде изключена, посочи Томов.

 

Населението в големите градове е по-активно, отколкото населението в малките градове и селата, което не е типично за страната ни, коментира говорителят на ЦИК. 

 

Като последен щрих, Томов добави, че никога досега не се е случвало в рамките на един час да гласуват повече от 5%. Това означава, че дори да си представим, че в последните 3-4 часа хората гласуват активно, избирателната активност най-вероятно ще остане под 40 на сто, заключи Томов.

 

27 са машините, с които е преустановено гласуването в изборния ден, съобщи от своя страна другият говорител на ЦИК Росица Матева. С 6-те машини от вчера, общият им брой е 33.

 

ЦИК е отхвърлила подадените сигнали за агитация в изборния ден от страна на Бойко Борисов, каза Матева. Тя съобщи, че сигналите са били над 25 броя. Със седем решения на ЦИК са установени нарушения на интернет сайтове, оповестявали изборни резултати.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени