ЦИК: На 100% са обработени протоколите от 5 града у нас

На 100% са обработени гласовете и на българите зад граница

Таня Цанева и Димитър Димитров
Таня Цанева и Димитър Димитров Източник: ЦИК

ЦИК отчита, че са на 100% са обработени протоколите в Ловеч, Кюстендил, Сливен, Шумен и Ямбол, а гласовете от чужбина също вече са окончателни. Това стана ясно по време на брифинг Таня Цанева от Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщава "Фокус".

 

"Имаме също така районни избирателни комисии, които са обработили 99 или малко над 99% - липсват по един или два протокола. Това са Варна, Видин, Габрово, Добрич, Разград, Силистра, Смолян, РИК 24-София и РИК 25-София. В останалите районни избирателни комисии продължава приемането на протоколите от секционните комисии. Има такива, които са с още доста нисък процент на приети и обработени – 50-60%. Това са около 5-6 РИК-а. Надявам се колегите да могат да организират процеса на приемане", каза още тя.

 

Таня Цанева посочи също, че са получили писмо от омбудсмана Диана Ковачева. "Днес не са пристигнали сигнали или жалби за нарушение, но току-що пристигна в ЦИК писмо от омбудсмана, което е адресирано и до ЦИК. То е насочено най-вече към районните избирателни комисии, към съответните общински администрации във връзка със забавяне предаването на изборните книжа в някои районни избирателни комисии. С апел от омбудсмана да бъде направена спешна проверка в областните администрации и да се осигури необходимото на членовете на секционните избирателни комисии. Той е по-скоро за сведения, не за изпълнение", посочи тя.

 

На 100% са обработени гласовете и на българите зад граница. "В ролята си на Районна избирателна комисия Централната комисия вече е приела всички протоколи от чужбина, на страницата са публикувани и потвърдените резултати. Имаше няколко секции, най-вече европейски, в които трябваше да бъдат върнати протоколите за поправка и удостоверяване на някои от числата. Това малко позабави създаването на файла, но той вече е на страницата на ЦИК. Можете да гледате на резултатите като на окончателни, за гласуването в чужбина. Ние не изработваме протоколно, съобщаваме тези резултати като база данни", каза още той.

 

Димитров коментира и приключването на гласуването в една от секциите в Лондон: "Нека да обясня, че в Лондон има 11 секции. Защо точно в една са се насочили повече избиратели - знаете, че те избират къде да гласуват индивидуално, могат да бъдат дописани в списъка, ще проучим може ли нещо да се подобри в технологията. Това, че е приключило гласуването преди всички, които са пред секцията, да гласуват, е отговорност на самата секционна комисия. Нямам представа дали сутринта натоварването в тази комисия е било такова, каквото е било в края на изборния ден. Има общ проблем – броят на комисиите в тези страни, които са извън Европейския съюз, е малък, съобразно желащите да гласуват. Ограничен е до 35".

 

Към четвъртък мандатите трябва да бъдат разпределени по партии, коалиции и независими кандидати според регистрацията им, каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров. "Ние правим контролно – второ създаване на файл с резултатите. След това прогласуваме кое число е вярно, ако се явят различи числа. Така се създава файлът, върху който се определят избирателните резултати", обясни той. "Кандидатите , особено водачите на листи, има повече от една – 2, регистрации, както е позволено. Те трябва в 3-дневен срок да са избрали едната от двете. Това е юридическа процедура. Така може да се персонализират мандатите, които надявам се към четвъртък ще знаем", обясни още говорителят на ЦИК.

 

Той посочи, че машинното гласуване е било предизвикателство и сигналите, които са получавали, са изисквали време. "Тъй като машинното гласуване беше някакъв вид предизвикателство, имахме няколко сигнала, но те са индивидуални. Например машината в секция 6-а в някой си район е дала някакъв вид дефект в някакъв момент, който избирателят е установил. Знаете, че няма как да приемем това като фактическо състояние преди да удостоверим какво точно се е случило. Имаме около 10 такива сигнала. Те се отнасят до индивидуално устройство, което в някакъв момент не е работило така, както се очаква. Нужна е техническа експертиза да разберем каква е причината. Няма как да я направим за 10 часа", допълни още той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени