ЦИК: Нужни са около 1000 допълнителни машини

В изборите на 4 април т. г. общо 9398 секции са били с над 300 избиратели и там е имало машинно гласуване

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: ЦИК

Около 1000 допълнителни машини трябва да бъдат осигурени на предсрочните избори на 11 юли, казаха от ЦИК. "Възможно е да бъдат малко повече или малко по-малко. С машините, осигурени за частичните местни избори, ако няма балотаж, ще може да се гласува и на парламентарните избори, но дори и при балотаж има техническа възможност да бъде инсталиран софтуер за гласуване на Народно събрание. Идеята е всички устройства да бъдат използвани и всички граждани, имащи желание да гласуват машинно, да го направят без забавяне", коментира на днешния брифинг в ЦИК говорителката Росица Матева.

 

За предсрочните избори на 11 юли т. г. в страната са осигурени 9600 машини, посочи тя. Допълнително за гласуването в частични и местни избори ще са необходими 150 машини и още 50 за секциите, в които трябва се сложи повече от едно устройство. В ЦИК имало и принципното съгласие в още 700 секции в страната да се поставят допълнителни устройства, тъй като в изборите на 4 април т. г. в тях са гласували повече от 450 избиратели, информира Матева.

 

"Извън страната към момента въз основа на брой избиратели, гласували на предходните избори, повече от 300 души в секция, са необходими малко над 240 машини. Трябва да се предвиди и резерв за секциите с подадени над 300 заявления, което прави общ брой необходими допълнителни машини - около хиляда", каза Росица Матева. Вчера ЦИК е изискала от "Сиела Норма", фирмата доставчик на машините, да достави три машини в Комисията, с които да се направи пробно гласуване в условията на действителна избирателна секция, за да се прецени колко точно избиратели могат да гласуват в рамките на един избирателен ден с едно устройство.

 

"Това допълнително ще даде информация за броя необходими машини в секциите с по-голям брой избиратели", посочи Матева. В изборите на 4 април т. г. общо 9398 секции са били с над 300 избиратели и там е имало машинно гласуване. "Не очакваме голяма разлика в този брой и на предстоящите на 11 юли избори", коментира говорителят на ЦИК.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени