ЦИК обясни как ще се гласува на 14 ноември

При гласуване и за двата вида избори ще бъдат разпечатани две разписк

Цветозар Томов и Росица Матева
Цветозар Томов и Росица Матева Източник: БНТ

Централната избирателна комисия показа пред журналисти как ще упражним правото си на вот на предстоящите избори на 14-и ноември. Гласуването за президент и вицепрезидент, както и за народни представители, ще се осъществява с една карта, поясни заместник-председателят на ЦИК Росица Матева.

 

Всеки избирател ще може сам да избере за кои избори да гласува. След поставянето на картата в устройството, на първия екран ще се появят три опции - избори за президент и вицепрезидент и Народно събрание, избори само за държавен глава и избори само за народни представители.

 

Бюлетината за гласуване на изборите
Бюлетината за гласуване на изборите Източник: БНТ

И при това машинно гласуване гласоподавателите ще имат възможност да проверят своя избор чрез бутона "Преглед", а също така да направят промени преди разпечатване на разписките, ако са допуснали грешка. Опцията "Не подкрепям никого" също ще се запази по време на машинния вот, пише "Труд".

 

При гласуване и за двата вида избори ще бъдат разпечатани две разписки, които гражданите не трябва да дърпат предварително, а задължително да изчакат да чуят звуковия сигнал. В противен случай, има опасност машината да блокира, предупреди Матева.

 

ЦИК обясни как ще се гласува на 14 ноември
ЦИК обясни как ще се гласува на 14 ноември Източник: БНТ

В Централната избирателна комисия все още се обсъжда въпросът дали двете разписки ще се пускат в една обща или различни кутии. Окончателно решение не е взето, но вероятно хартиените разписки ще отиват в една урна, а след това ще се разделят от членовете на секционните избирателни комисии, поясни Росица Матева.

 

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени