ЦИК: Около 75 избиратели могат да гласуват с машина за час

В секциите с повече от 450 гласоподаватели ще трябва да бъдат сложени по две машини за гласуване

Машинно гласуване
Машинно гласуване Източник: БТА

"Направихме първия експеримент с гласуване с машина за час - при интензивна натовареност за 1 час могат да гласуват 75 избиратели". Това каза по време на днешния брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

 

"Голяма част от хората, които минаха да гласуват днес, за първи път гласуват с машина, така че имаше всякакви ситуации. На част от избирателите бяхме задали задача да избират партия или коалиция, която е разположена на втора или на трета страница от бюлетината, да се връщат, да промянт вота си, за да имаме процесът на забавяне, който реално се случва в секционните комисии, за да имаме по-добра представа колко избиратели ще могат да гласуват с машина", добави тя.

 

"Именно по тази причина в секциите с повече от 450 гласоподаватели ще трябва да бъдат сложени по две машини за гласуване", уточни Матева. Следващата седмица обаче ще стане ясно колко и дали ще бъдат необходими още машини. Тя заяви, че другата седмица ще има яснота колко и дали ще бъдат необходими още машини. Тя припомни, че на предходните избори е имало 9600 машини, като е гласувано в 9400 секции. "Може би ще са необходими още 1000-1500 машини, но тези детайли ще уточним другата седмица", добави тя.

 

По повод избирателите, които ще бъдат на почивка в деня на изборите - изпратили сме писмо до регионалния министър, за да видим какви ще бъдат необходимите документи, за да могат съответните избиратели да гласуват в хотелите, в които се намират, по настоящ адрес, обясни говорителят на ЦИК.", каза още Матева.

 

"Резултатите от теста са умерено оптимистични. Да не бързаме с изводите, защото днешната група гласували машинно са градски хора, високообразовани. Трябва да разберем с какво темпо биха гласували хора, които имат по-малко опит с електронни устройства", посочи древната комунистическа номеклатура, зам.-председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той допълни, че ще бъдат направени общо три теста с машина за гласуване. "В следващите тестове ще се събират данни за възрастта и образователния статус на гласуващите. На базата на тези данни ще бъде направен анализ. Предполагам, че до следващия брифинг ще излезем с този анализ на възможностите ЦИК да осигури нормално протичане на машинното", допълни Томов.

Още от "България"

Трайчо Трайков: Извинявам се за начина, по който Столична община реорганизира движението по Патриарха

Бях поискал да има обществено обсъждане на проекта и на всички съпътстващи документи и изследвания, че ще бъдат взети предвид обоснованите предложения на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Над 500 подрастващи танцьори и певци се изявиха на Третия международен детски фестивал "Мездра-май"

В тазгодишното издание се включиха 18 детски танцови състави, клубове и групи, мажоретни състави, вокални и балетни формации, формации за хип-хоп и модерни танци и 12 индивидуални изпълнители от Северозападна България и от Солун, Гърция

Прочетете повече прочетете повече

Министър Коритарова: Пътната безопасност е приоритет, възстановяваме поддържането на пътищата

Председателят на ЕЦТП Диана Русинова посочи, че поради липсата на средства и договори през последните години има фатални пропуски в поддържането на пътната инфраструктура

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени