ЦИК показа бюлетините и машините за вота

Секции в чужбина има в 69 държави. Техният брой е между 460 и 470

Машинен вот
Машинен вот Източник: ЦИК

В 69 държави ще има секционни избирателни комисии, определихме и условията за образуване на секции в лечебни заведения. Това обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Таня Цанева по време на брифинг пред медиите. "Много кратко ви запознаваме с нашата дейност, с приетите решения от ЦИК, по-важните решения. На 16-и ЦИК взе решение, с което определихме условията и реда за образуване на избирателни секции в лечебни заведения. Това е допълнение към нашето решение, тъй като имахме много запитвания от по-големи болници, в които има повече граждани с COVID-19'', заяви още Цанева. По думите ѝ в по-големите болници ще може да се създава секция, която ще обслужва избиратели, болни от ковид както на различни етажи.

 

"Определихме и държавите и местата, в които ще има секции за нашите сънародници в чужбина - в 69 държави. Секциите са между 460 и 470. Утре ще бъде определен окончателният брой'', каза още Цанева. Тя уточни, че Административен съд-София е отхвърлил съвместните указания на ЦИК и на Комисията за защита на личните данни. Това е във връзка с видеозаснамането. Мотивите на съда са, че правото на ЕС не е приложимо по отношение на провеждане на национални избори и че секциите са обществено място и участниците в тези секции осъществяват обществена дейност. ЦИК има 14-дневен срок да обжалва. Още нямаме становище дали ще бъде обжалвано или не. "Имахме осем жалби по отношение на наше решение, с което определихме местата на секциите в чужбина. Две от жалбите са разгледани и са отхвърлени. Шест от тях са висящи'', добави Цанева.

 

Избирателите с трайни увреждания, говорим за тези, които не могат да стигнат до избирателната секция, до 20-ти март трябва да заявят своето желание да гласуват с подвижна секция чрез електронно заявление по образец или чрез упълномощен представител в общината по постоянен адрес или там, където той е сменен, с настоящия, коментира другият говорител на ЦИК Димитър Димитров. По думите му когато тези заявления са 10 или повече, ще бъде образувана секция с подвижна избирателна кутия. "Това е различно от COVID секциите'', уточни Димитров. Той добави, че избирателите, които имат различни постоянни и настоящи адреси и желаят да променят записа си от постоянен към настоящия си адрес до 20-и март, трябва да подадат заявление по образец. Там, където е възможно чрез интернет страницата на общините по постоянен адрес и ако го направят до 20-и, ще бъдат заличени от първичната им регистрация и ще се появи нова.

 

Централната избирателна комисия показа по какъв начин ще изглеждат бюлетините за парламентарните избори на 4 април. Показани бяха и машините, с които ще гласуват в секциите с над 300 избиратели.
Бюлетината е дълга около 60 см. На гърба й има черна линия и задължителните две места за печата. Предстои от комисията да излязат със специално решение за начина, по който хартиените бюлетини ще бъдат сгънати. Това трябва да стане така, че да може да се сравнят двата номера върху нея. След това вероятно ще има и второ сгъване, за да се гарантира анонимността на вота, обясняват още от изборната комисия. 


В 9390 секции ще имат възможност да гласуват за новия състав на парламента чрез машини. Фирмата, осигурила устройствата е "Сиела Норма". 

Към днешна дата машините се съхраняват под постоянна охрана, а освен това е започнал и одитът на устройствата. Припомняме още, че преди дни председателя на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева обясни в ефира на Българската национална телевизия че одитът вече е започнал, а представители на Обществения съвет все още не са получили разрешението да присъстват и определи това като притеснително. 


В деня преди изборите машините ще бъдат разположени в секциите и ще бъде извършено обучение на членовете на секционните избирателни комисии. Когато член на СИК активира машината тя ще отпечатва нулев протокол за откриване на изборния ден.

Още от "България"

Златните момичета на България Стилияна Николова и Боряна Калейн с нов триумф в Баку

Стилияна Николова игра само един финал и взе златото на бухалки, Боряна Калейн спечели злато на топка и лента и сребърен медал на обръч във финалите на отделните уреди

Прочетете повече прочетете повече

Вътрешното удовлетворение от добрите дела е отблясък на пасхалната радост, каза митрополит Йоан

Когато човек сам се бори със злото, надявайки се само на себе си, то победата се оказва непосилна, каза още владиката. Той допълни, че ако човекът обаче призове Божията помощ, то ще излезе от тази битка победител

Прочетете повече прочетете повече

Зоологическата градина в София е отворена и е с редовно работно време по време на всички празнични дни до 6 май

По повод Световния ден на леопарда, който беше отбелязан вчера, от зоологическата градина припомнят, че могат да се видят три персийски леопарда

Прочетете повече прочетете повече

В Русе Благодатният огън ще дойде от Румъния

Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква, каза Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени