ЦИК: За изборите ще трябват допълнително 400-500 машини

Фирмата-изпълнител на договора може да ги осигури, твърди Цветозар Томов

Цветозар Томов
Цветозар Томов Източник: NOVA

Между 400 и 500 машини допълнително трябва да осигурим за изборите, каза в предаването "ЗДравей, България" по NOVA Цветозар Томов, говорител на ЦИК. 

 

"Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са производство на фирма, която е частично притежавана от венецуелското правителство. Това е връзката. Smartmatic е една от най-големите корпорации за производство на системи за машинно гласуване и един от основните конкуренти на световния пазар", обясни говорителят на ЦИК.

 

Според Томов машините по принцип могат да бъдат обект на хакерска атака, но има и предпазни средства срещу това. Първото такова е, че машините не са свързани в мрежата. Съществуват и начини да се провери има ли несъответствие между разписките и машинния протокол. Говорителят на ЦИК съветва гласоподавателите да си проверяват разписките, след като са подали своя вот.

 

"Рискът е по-малък, отколкото известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз призовавам хората да бъдат спокойни при изборния вот. Ние сме длъжни да правим проверки. Могат да се правят контролни проверки, може да се следи има ли пълна идентичност между машинния вот и разписката", увери Томов.

 

"Хората трябва да преодолеят страха си, да видят, че машинното гласуване не е по-сложно от хартиеното, и да му повярват. Това е работа до голяма степен и на ЦИК, която трябва да проведе разяснителна кампания", категоричен е говорителят на Избирателната комисия.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени