Цвета Караянчева: Не даваме напразни обещания, а само такива, които можем да изпълним

Идват времена, в които ще ремонтираме самолета, докато летим. ГЕРБ е доказала, че може да израства, казва водачката на листата на ГЕРБ-СДС в Кърджали пред "24 часа"

Цвета Караянчева
Цвета Караянчева Източник: ПП ГЕРБ

Г-жо Караянчева, за първи път от 2009 г. парламентът, на който бяхте председател, завърши мандат. Имаше ли пропуски в управлението, които да поправите при следващо управление на ГЕРБ? 

 

Приключихме един тежък мандат, през който опозицията от самото начало демонстрира нежеланието си да работи. Колко пъти БСП напускаше парламента? В същото време за цялата 2020 г. имат внесени едва шест законопроекта. Няма как това да се нарече ефективна и работеща опозиция. За тях явяването на Борисов в парламента се превърна във фикс-идея, за да използват опорната си точка, че парламентът не контролира изпълнителната власт. В този парламент има най-голям брой въпроси – над 5000, зададени към правителството, какъв по-голям контрол от това? ДПС също бойкотираха Народното събрание в техния си стил. Двете партии дружно използваха процедурни хватки, а в последните месеци не се регистрираха за заседания. Не знам как е възможно да не изпитат човешко съчувствие, когато наши колеги трябваше да се включват от болничните си стаи на системи, докато получават допълнителен кислород. Що се отнася до правителството, то изпълни поне 90% от заложеното в програмата на коалицията. За периода имаме над 9 млрд. лв. инвестиции, сертифицирани са договори за още 2,5 млрд., които ще гарантират нови 15 хиляди работни места. Постигнахме ръст на икономиката, много ниски нива на безработица преди локдауна. Влязохме в “чакалнята” на еврозоната. България се утвърди като политически лидер на Балканите. Проведохме успешно първото в историята ни европредседателство. Продължихме с инфраструктурните проекти. Направихме значителни инвестиции в сферата на образованието – ГЕРБ изпълни предизборното си обещание да повиши чувствително заплатите на учителите и да промени материалната база в българските училища. Разбира се, че не сме безгрешни. Има още много за надграждане. Един пример: след като подобрихме материалната база в образованието и осигурихме достойно заплащане на учителския труд, трябва много повече да се съсредоточим върху качеството и качественото прилагане на философията, залегнала в Закона за предучилищното и училищното образование. Бъдещето на децата ни зависи от това. И особено важно – трябва да осмислим уроците от пандемията Сега вниманието на целия свят е съсредоточено върху здравната и икономическата криза, но ще дойде момент, когато успехът на всяка държава ще зависи от това доколко хладнокръвно и откровено ще може да анализира тези уроци и да си направи изводи. 

 

Нужна ли е промяна в стила на управление в следващия мандат? 

 

Всяка политическа сила, която иска да има влияние, трябва да умее да се променя според изискванията на времето. Светът след пандемията ще е много по-различен. Обществените нагласи и очаквания ще са много по-различни. Пред България ще има нови шансове, но и нови опасности. Всички ние трябва да се променяме в движение, за да не изпуснем шансовете и да избегнем клопките. Без излишен драматизъм, но идват времена, в които ще се наложи да ремонтираме самолета, докато летим в него. Досега ГЕРБ е доказала като партия, че умее да се променя и да израства.

 

Преди началото на кампанията обявихте, че очаквате тя да е кална. Как отговаря ГЕРБ на нападките от страна на конкурентите?

 

Наблюдавайте нашата кампания. Придържаме се към позитивни послания. Срещаме се с гражданите очи в очи при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, разбира се. Не даваме напразни обещания, а само такива, които можем да изпълним. Какво правят нашите опоненти, си е тяхна работа, ние няма да влизаме в техния тон.

 

Увеличение на доходите ли е най-важната задача пред следващото управление?

 

Най-важната задача е така да се приземим след кризата, че да имаме не просто равен старт, но и шанс за предимство в сравнение с други страни. Някои социолози и икономисти аргументирано предвиждат, че след овладяване на заразата човечеството ще се втурне да наваксва пропуснатото, и очакват икономически и културен разцвет. България трябва да е готова да участва пълноценно в този процес на възстановяване и да извади всички възможни ползи от него.

 

Отново водите листата в Кърджали. Кои са най-належащите регионални проблеми, които можете да решите?

 

За мен е чест за пореден път да водя листата на ГЕРБ в един труден регион, в който нямаш комфорта да си правиш кампанията в социалните мрежи. Свикнала съм да стъпвам здраво на земята и да гледам хората в очите. Имам самочувствието, че съм се преборила за решаването на доста проблеми в региона. А проблеми, разбира се, има много, и те в голямата си част са от компетенцията на местната власт. Едно от предизвикателствата е, че въпреки ангажимента на държавата през последните години ДПС води активна кампания да си присвоява като собствена заслуга всичко постигнато. Тук се твърди, че ДПС санира жилищата, ДПС ремонтира училищата Тук дори се твърди, че ДПС дават пенсиите, топлия обяд, социалните помощи. Въпреки всичко ГЕРБ успя да изгради здрави структури във всичките седем общини в областта и се утвърди като единствената реална политическа алтернатива на ДПС.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Зам.-министър Павлов: СТИВ могат да участват в процеса по привличане на висококвалифицирани кадри от трети страни

В дискусията участваха още председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова, заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, председателят на КНСБ Пламен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени