Турски изтребители ще пазят небето на България от вражески самолети

Договорът, който България и Турция ще подпишат, не е споразумение за съвместна охрана на небето, каквото имаме със САЩ и Италия (при него самолетите на чуждите държави се базират у нас). То ще важи само за презгранични операции

Турски изтребители
Турски изтребители Източник: Facebook

Турски изтребители да навлизат в българското въздушно пространство, за да гонят вражески самолети и обратното. Това споразумение са подписали София и Анкара. То бе одобрено в сряда от Министерския съвет. За да стане факт обаче, ще се гласува и в парламента.

 

Подобни операции по air policing се извършват от няколко години между българските и военновъздушните сили на Румъния и Гърция. Схемата предвижда при полети на вражески самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите. Така се пестят гориво и полетни часове.

 

България поиска охрана на въздушното пространство заради проблемите с поддръжката на единствените ни изтребители МиГ-29.

 

Договорът, който България и Турция ще подпишат, не е споразумение за съвместна охрана на небето, каквото имаме със САЩ и Италия (при него самолетите на чуждите държави се базират у нас). То ще важи само за презгранични операции, т.е. преследвайки самолет нарушител, турски изтребители да могат да навлизат над България.

 

Турските военновъздушни сили са вторите по големина в НАТО със своите близо 700 изтребители. Идеята такова споразумение да се подпише е още от 2018 г., но досега тя така и не стана факт.

 

Националната служба за охрана (НСО) да получи шест сгради от стопанство "Евксиноград", реши още кабинетът в сряда. Те са с отпаднала необходимост за Министерския съвет.

Още от "България"

320 ученици прекрачиха школския праг в най-голямото основно училище в община Мездра - ОУ "Христо Ботев" 

През учебната 2024/2025 г. в ОУ "Христо Ботев" - Мездра ще се обучават 320 ученици в 16 паралелки от I до VII клас. Първокласниците са 47, разпределени в две паралелки

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени