Турция издирва български граничари с Интерпол

Международният съд в Страсбург потвърждава невинността им, но дали Турция ще се съобрази с това

Интерпол
Интерпол Източник: Интернет

Четиримата български граничари, които 13-та година са подсъдими в Турция за смъртта на турски бракониер през 2008 г., са издирвани от турската държава с Интерпол. На свое заседание през вчерашния ден турският съд отказа да прекрати търсенето на българите с червена бюлетина. Не е ясно и дали ще се съобрази с решението на Международния съд в Страсбург, което потвърждава невинността им.

 

Пред NOVA говори един от четиримата подсъдими - бившият началник на групата за бордови контрол Николай Костов:

"Има постановление на турския съд да бъдем обявени за международно издирване с червена бюлетина. Как стоят нещата към днешна дата, не бих могъл да кажа. Това създава неудобства, защото ние се въздържаме да пътуваме в чужбина. Тук имаме пълната подкрепа на нашето административно и държавно ръководство", обясни мъжът.

 

България вече отказа екстрадиция на граничните служители. А след дълги съдебни дела българското правосъдие и военен съд са категорични - Михаил Цонков, държал оръжието, е невинен, няма умисъл, и заедно с колегите си е изпълнявал своя дълг.

"Рибарите са осъдени за контрабанден риболов. Единият от тях има присъда за нанасяне на лека телесна повреда на един от служителите", обясни Костов.

 

А съмненията за дългогодишното дело, в което българите са съдени задочно, е за финансови облаги.

"По жалбата която беше изпратена в Страсбург е видно, че те имат финансова претенция, която Съдът по правата на човека не е уважил така или иначе. Всеки е в правото си да преследва истината", твърди мъжът.  

 

13 години по-късно от злощастния 17 април четиримата бивши служители на "Гранична полиция" продължават да се чувстват затворници в границите на собствената си държава. 61-годишният Николай Костов, трудно говори за чувства и вина. Споделя, че живеят в постоянно безпокойство.

"Никой не е искал това да се случи. Напротив, ние сме положили всички усилия да не допуснем прекомерно използване на сила", каза Костов.  

 

Бившият началник на спецзвеното за бордови действия споделя и за най-голямата си мъка - тази по дъщерите и внуците си, които живеят в чужбина и които той не може да посети. В дните до Нова година четиримата бивши гранични полицаи ще очакват превода от турски на протоколите от делото. А следващото заседание в наказателния съд в Къркларели е на 5 юли.

Още от "България"

Няма да има прекъсване на водоснабдяването в Бургас заради ПСПВ "Ясна поляна"

Областният управител на Бургас Пламен Янев и изпълнителният директор на "Български ВиК Холдинг" ЕАД Лозко Лозев опровергаха спекулациите относно ремонта на ПСПВ "Ясна поляна"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени