Удължават извънредната епидемична обстановка

Това е едно от решенията, взети на днешното заседание на МС

Заседание на служебното правителство
Заседание на служебното правителство Източник: МС

Удължава се извънредната епидемична обстановка до 31 август 2021 г., съобщават от правителственият пресцентър. Това става с решение на МС, взето на днешното заседание. По данни на Световна здравна организация към 18.07.2021 г. общият брой на случаите на COVID-19 в света е над 190 млн. души, а общият брой на починалите надхвърля 4 млн. Броят на новите случаи, докладвани през последната седмица, е над 3,4 млн. души, като се отчита ръст с 12% в сравнение с предходната. Очаква се, при досегашното темпо на развитие на пандемията, общият брой на случаите през следващите три седмици да надхвърли 200 млн. души.

 

В световен план, към 20 юли, България се нарежда на седмо място по обща смъртност от COVID-19 и на 67-о място по 14-дневна смъртност. Във възрастовото разпределение на случаите се наблюдава спад на заболяемостта във всички групи, като от последните няколко дни се отчита нарастване на 14-дневната заболяемост при лицата до 39 г. и възрастните хора над 90 г. До 18 юли в България с първа доза ваксина срещу COVID-19 е обхванато едва 18,1% от подлежащото население, а със завършен ваксинационен курс са 16,2% от българите, което отрежда последно място на страната ни сред държавите в ЕС/ЕИП.

 

Необходимо е да се запази постигнатият спад в регистрираната заболяемост в страната, както и да се подготви здравната система и системата на общественото здравеопазване за реакция при евентуална нова пандемична вълна. Стриктното прилагане на здравни изисквания при влизане на територията на страната и въвеждането на ограничения за достъп ще спомогнат за намаляване на разпространението на нови варианти у нас.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени