Украинецът Семен Новиков донесе златен медал за България от олимпиадата в Париж

Това е първо отличие за България в Париж

Семен Новиков
Семен Новиков Източник: БТА

България вече има олимпийски шампион от Олимпийските игри в Париж. Това е натурализираният украинец Семен Новиков, който спечели финала в категория до 87 кг на класическия стил в борбата!

 

Вчера 26-годишният български национал, който е номер 3 в схемата, победи с 2:1 точки световния шампион и втори поставен Давид Лошонци, за да си осигури място на финала. 

 

Семен Новиков
Семен Новиков Източник: БНТ

Състезаващият се за България украинец най-напред надви Турпал Бисултанов от Дания с 5:1 точки и продължи категорично към четвъртфиналите.

 

В края на 2022 г. украинецът получи български паспорт и само година по-късно спечели места в европейското и световното по борба, като и квота за Олимпийските игри в Париж.

 

Семен Новиков е и горд носител на златния пояс "Никола Петров" от едноименниямеждународен турнир. Заради бързите си и големи успехи, той беше обявен за борец №1 на България в края на годината.

Още от "България"

МВнР за скандала със Северна Македония: Отказваме да влизаме в подобен неевропейски и несъвместим с доброто възпитание т

За пореден път припомняме ключовото значение на развитието на добросъседски отношения за европейското бъдеще на Република Северна Македония, заявяват от МВнР

Прочетете повече прочетете повече

Българска ученичка спечели европейския конкурс за млади учени, поканиха я на Нобеловата седмица

Александра Петкова от Националната природо-математическа гимназия "Акад. Любомир Чакалов" получи и наградата на Стокхолмският младежки научен семинар

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени