Ураганен вятър и висока лавинна опасност на Седемте рилски езера

Вятърът е толкова силен, че трети ден не работи седалковият лифт до хижа "Рилски езера"

По пътя на паничката до хижа "Рилски езера"
По пътя на паничката до хижа "Рилски езера" Източник: Zonanews
За ураганен вятър и за висока лавинна опасност на Седемте рилски езера предупреждават планинските спасители. Вятърът е толкова силен, че трети ден не работи седалковият лифт до хижа "Рилски езера". По циркуса са само отделни скиори и любители на екстремни спускания.
 
Вятърът е южен и това създава голяма лавинна опасност по циркуса, каза пред БНР Божидар Джокин от спасителния отряд в Дупница:
 
"Сняг има доста, но сега с този топъл южен вятър стяга снега и е омекнал, така че има опасност и от лавини. Самият сняг натежава, така че трябва да се избягват преходите във високата част,  натежава снега и духането на южните ветрове натежава снегът, което дава предпоставка за свличане дори и от само себе си, без човешка намеса
 
След 2 януари Спасителната служба - Дупница ще има постоянно дежурство на Седемте езера - дотогава ще бъде подписан и договорът с БЧК по организацията и обезпечаването на дежурния екип.
 
Дотогова се реагира само при подаден сигнал за инцидент или бедстващи в планината. През Коледните празници такива не е имало."

Още от "България"

Последни новини

Най-четени