Утре по обяд в България ще можем да наблюдаваме частично слънчево затъмнение

Без специални очила това е опасно за зрението

Слънчево затъмнение
Слънчево затъмнение Източник: Pixabay

Във вторник – 25 октомври, по обед ще можем да наблюдаваме от България частично слънчево затъмнение. Според астронома Пенчо Маркишки в София началото му ще бъде в 12:27 ч, а краят към 14:46 ч., с максимална фаза в към 13:37 ч..

 

Предстои последното частично слънчево затъмнение за 2022 г. Вижте на какво се дължи явлението и за какво трябва да внимаваме За да не увреди окото, затъмнението задължително трябва да се наблюдава със специални предпазни средства.

 

Слънчевите очила няма да опазят очите при директно гледане на Слънцето, дори и по време на частично затъмнение. Особено опасно е да се гледа към слънцето през обектив на фотоапарат, телескоп или бинокъл без специален филтър.

 

Пазете очите си по време на затъмнението на 25 октомври Снимка: iStock Най-сигурни средства за предпазване са очилата за наблюдаване на слънчево затъмнение, друго подръчно средство което може да се използва са стъклата за електрожен, които могат да се закупят от железариите.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени