Уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй" сигнализират, че са притискани

"Напрежението идва от натиска на ръководството за съкращаване на обеми работа, за съкращаване на процедури с едната единствена цел - за генериране на финансов ресурс" - твърдят работници

АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

Уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй" сигнализират, че са притискани да бързат със сроковете за приключване на планово-годишните ремонти. Това според тях може да доведе до човешки грешки и инциденти. От АЕЦ "Козлодуй" отказаха да коментират темата.

 

От Агенцията за ядрено регулиране ни отговориха, че редовно проверяват работата в централата и гарантират за безопасната експлоатация на съоръженията и работния процес.

 

Бившият служител на АЕЦ "Козлодуй" Бисер Митков каза за БНТ:

"Уволнението ми стана факт на 20 декември 2021г., когато се върнах на работа след дълго, почти 7-месечно отсъствие след едно сериозно здравословно заболяване. За моя изненада след този срок и отсъствие ми беше връчена заповед за уволнение.

 

Тяхната обосновка е, че това дълго отсъствие е довело до просрочване на срока на обучение, който аз полагам с една програма за обучение. Освен мен такова закъснение имат още четирима колеги,т.е. абсолютна неравнопоставеност.

 

Аз съм уволнен, другите колеги бяха оставени да си завършат обучението. Ръководството използва всякакви методи, натиск върху близки, натиск върху роднини и затова дори уволнени хора не искат да споделят своя проблем. Когато колективите работят под напрежение, когато отиваш на работа, след като си бил заплашван и овикван от изпълнителния директор и неговия екип, тогава ти правиш грешки, ние сме хора и също грешим и това води до неща, които никога не са се случвали в АЕЦ "Козлодуй".

 

Например миналата година от такава човешка грешка изключихме 5 блок. Почти след всеки планово-годишен ремонт, т.е. почти след всяко спиране на един енергоблок, когато се зарежда новото гориво, след включването, да кажем в един период от месец, този енергоблок спира, изключва, да кажем поради някаква грешка, която е в следствие на пропуските и на това напрежение сред хората, които правят ремонта на този енергоблок.

 

А това напрежение идва от натиска на ръководството за съкращаване на обеми работа, за съкращаване на процедури с едната единствена цел - за генериране на финансов ресурс, в следствие на по-ранното включване в енергосистемата на енергоблока".

 

Инж. Цанко Бачийски, председател на Агенция за ядрено регулиране каза:

"За 2021г. има сработва на т.нар. аварийна защита два пъти. Един път на 5 и един път на 6 блок. За тази година има един път за сработване на аварийна защита сега на 21 юни, но това няма отношение към ремонта, по-скоро има към софтуера.

 

Нашата централа е една от най-добрите в Европа, това го твърдя най-отговорно, но не, защото аз го мисля това, а защото е констатирано от множество проверки, извън Агенцията за ядрено регулиране. Безопасността е гарантирана. Следим непрекъснато.

 

Правим поне веднъж в месеца проверка, в която да установим и да гарантираме, че всичко се изпълнява, както е заложено в условията на лицензията, в наредбите, в правилата. Това за бързането е по-скоро въпрос на организация.

 

Ние и като агенция никога не сме казвали - пуснете блока и напротив, казваме - ще пуснете блока, когато ние удостоверим, че всичко е направено така, че по-нататък експлоатацията на блока да е безопасна. До момента не сме установили нарушения. За централата нямаме предписания.

 

Имаме препоръки, които се изпълняват. Една от препоръките е да преразгледат тази организация на анализите на събития с човешки фактор. Да не се залита примерно в това, когато се установи нещо да се направи инструктаж на персонала. Защото инструктажът е еднократен акт, а да се види откъде произлиза тази грешка.

 

Необходимо ли е друго обучение. Грешките или по-точно отклоненията, случили се поради човешки фактор, се запазват в годините горе долу в един и същ процент. Някъде около 29% и това е нормално за всяка една централа".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени